В момента в България природен газ влиза от трима търговци,

...
В момента в България природен газ влиза от трима търговци,
Коментари Харесай

Две гръцки и една швейцарска компании доставят газ за България вместо спрения от Газпром

В момента в България природен газ влиза от трима търговци, които заместват спрените количества от “Газпром ”. Това са държавната гръцка компания ДЕПА, записаната в Швейцария компания “Мет ”, която има клон и у нас и запазен потенциал в тръбата на “Балкански поток ”, и гръцката “Митилинеос груп ”. Съотношението на доставките от тези компании е 40:40:20 %. Това оповестява “24 часа”.

ДЕПА е в действителност гръцкият “Булгаргаз ” и е главният вносител на тръбопроводен и полутечен природен газ в Гърция, с повече от 25 години опит. Поделението й “ДЕПА Трейд ” има дълготрайни контракти с “Газпром износ ”, турската “Боташ ”, алжирската Sonatrach и азербайджанската компания AGSC.

Руския газ тя получава на входната точка Кулата-Сидерокастро, т.е. – през България. В момента гръцката компания е един от главните ни снабдители, а “Булгартрансгаз ” транспортира съветския газ до границата. Всъщност сега

Азерски газ ДЕПА получава на точка Неа Месемврия, където идват количествата и за “Булгаргаз ”. Това са 10% от контрактуваните 1 милиарда куб. метра годишно.

Основните притежатели на другата гръцка компания – “Митилинеос груп ”, са братята Евангелос и Йоанис Митилинеос. Компанията работи в четири съществени посоки – газ, металургия, възобновими източници и инфраструктурни решения. Тя е най-големият самостоятелен производител на ток в Гърция.

За предходната година групата има доходи от 2,4 милиарда евро.

“Mет ” е унгарска компания, само че със седалище в Швейцария. Създадена е през 2007 година за търгония с природен газ. Тогава е благосъстоятелност на унгарската компания MOL, унгарското държавно управление и OTP. Според Bloomberg от 2009 до 2012 година в компанията взе участие Normestone – офшорка, следена от съветския предприемач Лев Толкачев и унгареца Имре Фазакаш, който се занимава с търговия с нефт.

Normeston продава каузи си на RP Explorer Liquid Fund – друга офшорна компания, зад която също се счита, че стоят съветски капитали.

От май 2018 година групата “Mет ” се управлява от Mет Capital Partners на Бенджамин Лакатош – предприемач, който се счита за непосредствен до унгарския министър председател Виктор Орбан. През 2020 година сингапурският фонд Keppel Corporation влиза в “Мет ” с 20%.

Заради присъединяване на съветски пари през годините има много изявления, че “Мет ” е обвързвана с “Газпром ”. От компанията отхвърлят и изясняват, че крайните притежатели са обществени и елементарно налични.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР