В момента тече съгласувателна процедура относно промени в Наредба за

...
В момента тече съгласувателна процедура относно промени в Наредба за
Коментари Харесай

Намаляват срока за издаване на визи на сезонни работници

В момента тече съгласувателна процедура по отношение на промени в Наредба за изискванията и реда за издаване на визи и установяване на визовия режим /НУРИВОВР/, като една от плануваните промени е точно понижаване на периода за издаване на дълготрайни визи за сезонни служащи от 35 работни на 15 календарни дни, а останалите промени също са ориентирани към облекчение на административните процедури. Това е споделил министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на днешната полемика на тематика "Равносметка на Председателството на България и по какъв начин виждаме бъдещето на Европейски Съюз - обществена и икономическа сигурност ", оповестиха от Българската стопанска камара /БСК/.

Екатерина Захариева е допълнила, че се чака обявяване на съглашението с Молдова, с цел да влезе в действие. На финалната права е и съглашението с Армения. На украинската страна е изпратен план на съглашение, само че към момента се чака отговор и действително започване на договаряния. В ход на подготовка е посещаване на българския министър на труда и обществената политика във Виетнам, където една от тематиките за двустранни диалози ще бъде точно вносът на работна ръка. Захариева е обърнала особено внимание и върху нуждата от възобновяване на българските позиции на пазари в други елементи на света, включително Африка, Близкия Изток и Азия.

Външният министър е изразила единодушие с констатацията от страна на участници във форума, че административните процедури по наемане на служащи от трети страни са мудни. Вицепремиерът се е заела с организирането на работна среща, отдадена точно на тези проблеми и търсене на съответни решения.

Председателят на АИКБ Васил Велев е подчертал, че работодателските организации слагат на публичното внимание три нови национални цели - присъединението на България към Шенген, към ERM II и към Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/. Той е изтъкнал, че АОБР от началото на 2018 година е член на бизнес комитета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз - BIAC. Велев е подчертал върху нуждата от постигането на двустранни съглашения с оптимален кръг страни отвън Европейски Съюз за импорт на работна ръка у нас, заради засилващия се дефицит на човешки запаси за българските предприятия.

Според изпълнителния ръководител на БСК и ротационен ръководител за 2018 година на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ Радосвет Радев европредседателството е научило българската администрация да работи на по-висока скорост и по-динамично. Той е изразил очакване, че тази динамичност и действеност ще се резервира.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР