В момента тече интензивен процес по обсъждането на възможностите на

...
В момента тече интензивен процес по обсъждането на възможностите на
Коментари Харесай

БСП: 4 млрд. липсват от Сребърния фонд, министърът на финансите да каже за какво са ги изхарчили

„ В момента тече натоварен развой по разискването на опциите на привеждането на бюджета на България към условията за бюджетните доходи и разноски. В тази връзка имаме съществени терзания, защото служебното държавно управление не се оправя с бюджетните доходи през предишните месеци, съгласно нас, най-вероятно, то си е разрешило да употребява средства от фискалния запас, които не са оторизирани, и които е доста евентуално да опонират на закона. “ Това съобщи националният представител от “БСП за България “ проф. Румен Гечев на конференция в коридорите на Народното събрание.
Поради тази причина Българска социалистическа партия се е обърнала публично към шефа на Българската национална банка и към министъра на финансите с искане да им бъде предоставена детайлна информация за положението на фискалния запас на Република България. 
Проф. Гечев разясни, че фискалният запас се ръководи от държавното управление, само че той се намира по сметка на Българска народна банка, защото тя е банка на държавното управление и би трябвало да следи дали законно се изразходват тези средства.
„ От информацията, която беше изнесена от служебния министър на финансите, излиза, че за март месец са употребявани към 1.5 милиарда и към 2.8 милиарда за април – т.е. става въпрос за сума от към 4 милиарда “, разясни той.
„ Във фискалния запас има един сензитивен съставен елемент – Сребърният фонд, който е гаранцията за пенсионната ни система “, съобщи Румен Гечев и продължи: „ Тук са и средствата по европейските фондове, към които ние имаме юридически и стопански отговорности към Европейски Съюз и той следи строго за метода на прилагане на тези фондове “, сподели още социалистът.
От Българска социалистическа партия са разтревожени от това, което става с българките финанси и изключително с ръководството на фискалния запас, както и за положението и сигурността на Сребърния фонд. Затова партията се обръща към двете финансови институции.
„ След приемането на спомагателна информация и нейната инспекция, ще сложим въпроса и в Народното събрание, и в съответните комисии. Искаме министърът на финансите публично да отговори защо са изхарчени тези средства. Ние имаме съмнение, че не са изхарчени по предопределение “, уточни той.
„ Това крие доста огромни опасности, защото в историята на ръководството на бюджета имаше случаи, когато едно предходно постоянно държавно управление употребява над 1 милиарда лв. от Здравната каса, които в никакъв случай не бяха върнати във фонда и по този начин на процедура осакатиха промяната в здравната сфера “, напомни той и добави, че не би трябвало да се позволява сходно нещо и в други съставни елементи на фискалния запас. 
„ Сребърният фонд би трябвало да е ненарушим, не желаеме да го слагаме под риск. Затова ще потърсим поддръжката и на други парламентарни групи “, аргументира се проф. Гечев. 
В умозаключение социалистът предизвести, че с намаляването на фискалния запас, от ден на ден се доближаваме до потребление на средства от Сребърния фонд. „ Там рисковете стават неуправляеми “, акцентира Румен Гечев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР