В момента тази компенсация с 0.25 стотинки идва от бюджета,

...
В момента тази компенсация с 0.25 стотинки идва от бюджета,
Коментари Харесай

Икономист пред Дарик: Вместо да таргетираме домакинства, имащи нужда от помощ, ние разширяваме помощта

" В момента тази отплата с 0.25 стотинки идва от бюджета, по какъв начин се финансира, дали през налози, дали през схвръхпечалбите на енергийните компании, това е бюджетна мярка. Идеята с един лев понижена цена разчита точно на това да се обложат свъхпечалбите на фирмите и защото те нямат облага, ще се употребява различен механизъм ". Това съобщи основният икономиств Институт за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

„ Вече има импортиран законопроект, който е ориентиран към облагане на импортирани и обработени количества съветски нефт. Това ще вземе доходи от компанията и може да се разпределят за подкрепяне. Мярката би трябвало да бъде неутрална като бюджет. Тук се появява различен парадокс - инструмента, през който ще минава тази поддръжка е Фонд Сигурност на електроенергийната система. Отделен е въпросът дали би трябвало да е за всички консуматори, компании и така нататък В момента вършим противоположното, вместо да понижаваме обсега, да се таргетират семействата и фирмите, които имат нужна от помощ, точно те да бъдат таргетирани, ние разширяваме помощта за всички, ще увеличим размера “, разяснява още Стайков.

По негови думи рафинерията, в коятоби трябвало да е съсредоточена свръхпечалбата, не заявява облага от години. „ Първо поради голямото търсене, второ поради разликата сред цената на Brenz и оран. Оборотните средства при множеството бензиностанции не са безкрайни. При „ Лукойл “ са много огромни. От една страна хем няма да вземем свръхпечалбата, хем ще продължим схемата, ще увеличим обсега, с цел да продължим да осигуряваме този дял на монополиста в страната. Това за мен е обсурдно “, сподели Стайков.

„ На първо място намираме се в обстановка, където се сътвори опция за непланирани облаги от доста компании в стопанската система. Държавата реши да вземе тези по този начин наречени свръхпечалби от държавните предприятия, с цел да подкрепя бизнеса и в тази връзка, с цел да компенсира нещата, реши да приложи същата скица за частните предприятия. Въпросът е, че се натъкваме на проблематични неща. Първото, сходна мярка е антипазарна, тя плаши вложителите. Въпросът е в България, че имаме странна обстановка, множеството от половината компании нямат облага. Ситуацията в „ Лукойл “ е присъща в това отношение. Правителството на България направи всичко допустимо да облекчи икономическата активност на тази рафинерия. Дерогация, не плащаме облага, на всичкото от горната страна дадохме опция на „ Лукойл “ да направи тази отстъпка от 0.25 ст. в обстановка на внезапен дефицит на нефт, на нарастване на продуктите. Ако я нямаше тази отстъпка, продажбите щяха да бъдат по-малко “, разяснява финасистът Юлиан Войнов.

Стайков от своя страна съобщи, че никой не не разрешава на Лукойл да изнася нито нефт, нито модифицирани артикули. „ Забраната е за експорт на нефт, който е импортиран от Русия и на нефтопродукти, които са модифицирани в страната. Нищо не пречи да внасят различен тип нефт. “

„ Абсурдно е да се счита, че в такава обстановка, при която всички дейности са довели до затвърждаване на монополната позиция, внезапно да се придприемат дейности, това е тласкане на тези компании да крият облагите си “ сподели Войнов, който дефинира тази мярка като „ популистка “, при която„ действителният резултат най-вероятноще бъде най-малък “.

„ Ако съпоставим цените на горивата в България, в случай че махнем налозите, цената, на която се продават в страната, е една от най-високите. В момента сме някъде в първата петица “, разяснява още Войнов.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР