В момента светът се намира в Третата световна война, която

...
В момента светът се намира в Третата световна война, която
Коментари Харесай

Във войната в Украйна източноевропейците са пешки, които могат да бъдат жертвани по всяко време

В момента светът се намира в Третата международна война, която можем да назовем към този момент хибридна

Боян Чуков е роден на 25 юли 1952 година в София. Завършва компетентност „ Радио и телевизия “ във ВМЕИ (понастоящем ТУ-София). Работил е за външното разузнаване на Народна република България. Бивш секретар е на Съвета по национална сигурност към Министерския съвет сред 2008 и 2009 година Автор е на над 500 изявления, отдадени на тематиката интернационална сигурност. Владее съветски, британски, френски, испански и гръцки език, вижте изявлението му за вестник " ".

- Кой е виновен за тежките наводнения в Херсонска област - Русия или Украйна и какви очаквате да бъдат следствията от това във войната, господин Чуков? 
- Коментарите за сриването на язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа в прочут смисъл са конфузни и непълни. Над Украйна непрекъснато минават или „ висят “ в геостационарна орбита рой военни и цивилен частни спътници. Но до този миг не са предоставени безапелационни фотоси или видеозаписи от злополуката. Официален Киев уточни Москва за извършител на огромното наводняване. Кремъл упрекна за същото ВСУ и режима на Зеленски. Прави усещане, че първоначално Вашингтон в лицето на Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, и Лондон в лицето на Риши Сунак, министър председател на Англия, са задоволително резервирани и не дават безапелационни оценки за събитията към Каховската Водноелектрическа централа. Американци и британци настояват, че събират спомагателна информация. Само израелското външно министерство упрекна неотложно Русия за унищожаването на Каховската Водноелектрическа централа. Някои американски, френски, белгийски и съветски специалисти не изключват опцията разнебитената стена на язовира да се е срутила под напора на водата. ВСУ неведнъж са признавали удари по Каховската Водноелектрическа централа. През декември 2022 година в The Washington Post е оповестен материал за „ опити “ със стотици удари на украинската артилерия по хидросъоръжението. При отдръпването си от Херсон предходната година руснаците взривиха част от пътя над стената, с цел да лимитират неговата пропускателна дарба. Известно е, че язовирната стена не се намираше в положително положение преди злополуката. Въпросът cui bono (в чия изгода?) няма еднопосочен отговор. Необходими са дълги и комплицирани пояснения. Руснаците разполагат със съществено оправдание.

- Какво е това оправдание?
- На 21 октомври 2022 година Василий Небензя, представител на РФ в Организация на обединените нации, изпрати на Генералния секретар на Организация на обединените нации писмо за проектите на киевския режим да унищожи Каховската Водноелектрическа централа. Ще се опитам да изложа една забавна теза, която също има учредения да съществува. След злополуката с Каховската Водноелектрическа централа в Днепропетровската Водноелектрическа централа (над Каховка) украинците отвориха 4 водни шлюза, от които се излива мощен поток с вода. И се усилват първичните наводнения в Херсонска област. Преди началото на войната сигурността на хидротехническите уреди в Украйна е била обезпечавана от американците. Злите езици настояват, че те прозорливо са ги минирали, за всеки случай. Няма отговор на въпроса, за какво Киев през зимата натрупа водни ресурси в язовирите по Днепър? Защо украинците отварят шлюзове на хидростанции над Каховската Водноелектрическа централа? Излиза, че някой е събрал сериозна маса вода, която да доближи най-много в избран миг. Публично е известно, че от много време най-голямата в света американска компания за взаимни фондове „ Вангард “ и най-голямата американска компания за ръководство на парични средства „ Блек рок “ всеобщо изкупуват за жълти стотинки Украйна. С цел да открият собствен личен надзор върху част от украинските земи, на първо място на територията на Новорусия и Крим. След филантропичната злополука останалата част от популацията по тези земи е насила в допълнение да се изтегля. Независимо дали има или няма война. Независимо от това дали хората живеят в зона следена от Киев или Москва. Големият индийски геополитик Н. Пр. Бадракумар смята, че „ язовирът се срути от единствено себе си, а не от пряк огън или бойкот с експлозиви, само че въпреки всичко беше тласнат към сриване от директни дейности на режима в Киев “.

- Според вас Русия агресор ли е или жертва на експанзия на Запада и по-специално Съединени американски щати? Нека напомним за какво се стигна до 24 февруари 2022 година? 
- Вашият въпрос е фундаментален. Но преди да се отговори ще би трябвало да се даде почтен отговор на въпроса дали сраженията на украинска територия са война сред Киев и Москва или са детайл от световния геополитически конфликт сред Вашингтон и Кремъл? За сериозните анализатори борбата е сред Съединени американски щати и Русия и надвишава събитията в Бахмут/Артьомовск, Каховската Водноелектрическа централа или днешния украински контранаступ. На 6 февруари предходната година военачалник Марк Мили, ръководител на комитета на Обединените началник-щабове на Съединени американски щати, на закрито съвещание в Конгреса съобщи: „ Киев ще падне след началото на съветската военна интервенция не за два, а за три дни “. Констатацията на висшия американски военачалник е прецизна, само че в случай че става въпрос за война сред Русия и Украйна. Войната още през цялото време обаче е сред Вашингтон и Москва. Професорът от Чикагския университет Джон Дж. Миършаймър смята, че „ след 2014 година Съединени американски щати и НАТО направиха Украйна де факто член на Североатлантическия алианс “. Дали Русия е агресор или не се дефинира от експертната оценка на хода на събитията след рухването на Берлинската стена. Или дори след края на Втората международна война. След 1945 година Сталин предлага на своите западни съдружници да основат обща войска и да подсигуряват мира в Европа. В отговор получава речта на Уинстън Чърчил във Фултън, основаване на НАТО и Студена война. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Москва разпусна Варшавския контракт и получи заричане от Запада, че НАТО няма да се разшири нито сантиметър на изток. Няколко години по-късно НАТО погълна някогашните членки на Варшавския контракт. А Кремъл получи американски нападателни ракетни установки по своите западни граници с Полша и Румъния. За да бъдем съществени и задълбочени по тематиката е належащо да създадем историческа ретроспекция на хода на събитията довели до 24 февруари 2022 година Сигурността на едни страни не може да се гради за сметка на сигурността на други. Още през 2015 година американските сенатори Джон Маккейн и Линдзи Греъм наградиха украински военни с военни оценки, които се дават единствено на американски военнослужещи. Тогава единият от тях съобщи пред останалите чиновници на ВСУ, че те са „ американският боен пестник против Русия “. Накрая, сред 17 и 24 февруари 2022 година украинската артилерийска обработка на Донбас бе по-интензивна в сравнение с през есента на същата година.

- „ Това, което вършим в Украйна в този момент, е просто масирана офанзива против украинците. Ние вкарахме Украйна в клопката на прокси война против Русия и те са погълнати от геополитическите измами на неоконсерваторите в Белия дом “, сподели Робърт Кенеди - младши, който кандидат-президент от Демократическата партия. Коментирайте това негово изказване.
- Най-добрият коментар, който подхожда на казаното от Робърт Кенеди, може да се направи с изявлението през 1824 година на Франсоа Огюст Мари Минье, френски историк, публицист и член на Френската академия: „ Истинският създател на войната не е този, който я афишира, а този, който я прави нужна “. Тези думи са във връзка оповестяването от Франция на война на Австрия през 1792 година Солидаризирам се напълно с думите на Робърт Кенеди и Франсоа Минье. Някои истини остават непреходни във времето. В реалност Русия на 24 февруари 2022 година стартира превантивна война, която в своята основа е отбранителна. Парадоксалното е, че към 80% от бойците от двете страни на фронта са рускоговорящи славяни.

- Според Кенеди Западът е свалил демократично определеното държавно управление на Виктор Янукович. Не го ли смъкна народът, откакто той отхвърли да подпише настояването на асоцииране на Украйна към Европейски Съюз?
- Технологията за образуване и осъществяване на „ цветни революции “ или „ кадифени революции “ е известна от много години. Външни сили, а освен Съединени американски щати проведоха прелом и промяна на властта в Киев. Подобни интервенции постоянно се опират на някакъв претекст. В случая Янукович отказал да подпише. Такива дейности си имат и наименование - Regime change. Промяна на режима, отчасти насилствена или насилствена подмяна на една власт с друга. Световно известният Джийн Шарп, наследник на протестантски просветител и троцкист, изготви и справочник на нужните сякаш ненасилствени дейности. Изброени са 198 такива дейности. На Виктор Янукович му проведоха „ цветна гражданска война “, държавен прелом, когато той отхвърли да подпише настояването за асоцииране на Украйна към Европейски Съюз. Понятието „ народ “ се размахва медийно в сходни случай, с цел да се придаде законен тип на насилствената промяна на властта от външни фактори, при потребление и измяната на локалния върховен политически, стопански и силов хайлайф. Не имам вяра, че някой ще причисли към украинския народ грузинските снайперисти на майдана, които стреляха по протестиращите и стоящите против тях формирования на спецназа „ Беркут “. По-ясно казано, Робърт Кенеди е образован и честен човек, а не „ потребен глупак “ или част от световната биомаса.

- Кога Русия стартира да се готви за реванш и войната против Украйна, реванш ли е по отношение на разширението на НАТО?
- Геополитическата борба сред евроатлантическия и евразийски полюс е перманентна във времето. Никога не е приключвала дефинитивно. С разпадането на Съюз на съветските социалистически републики светът остана с усещане, че евроатлантическият полюс е победил дефинитивно и окончателно. Франсис Фукуяма през 1992 година написа своята прословута книга „ Краят на историята и последният човек “. След години си призна, че се е объркал. Френският геополитик професор Тиери дьо Монбриал по същото време в годишника RAMSES на Френския институт за интернационалните връзки разгласи XXI век за „ век на Америка “. И той не позна. Русия възкръсна като феникс. И не за първи път в своята история. Русия се завърна в световната геополитическа борба. От геополитическа позиция Руската империя, Съюз на съветските социалистически републики и Руската федерация имат един и същи смисъл. Идеологията като претекст единствено прикрива истината, а тя е геополитическа борба, която в никакъв случай не свършва, тя е безконечна. Не е инцидентно, че Марк Порций Катон Стари е завършвал постоянно своите речи в Римския сенат с думите: „ Освен това мисля, че Картаген би трябвало да се унищожи “. Неговата именита фраза има мощна геополитическа проекция. Геополитическите императиви са константи във времето. Считам, че етатизиране на обещано държавно образувание, неговото геополитическо субективизиране във времето, неговото съживяване не може да се приема за „ реванш “. Не бих желал да давам политкоректен за нашето време отговор. Особено през оптиката на неолибералната евроатлантическа когнитивна матрица. Русия реагира през декември 2021 година, когато изиска с безусловен звук връщане на НАТО в рамките от 1997 година Заплаши с военно-технически мероприятия. След като закупи задоволителна икономическа и военна мощност Кремъл даде да се разбере, че няма да търпи ракетни бази на Съединени американски щати в Румъния и Полша, които обезпечават неприемливо малко време за полет на изстреляните от тях ракети по цели на съветска територия. Тези ракети са евентуален изпреварващ нуклеарен удар против Москва и нейните стратегически военни обекти от нуклеарната u триада.

- Чичото на Кенеди - президентът Джон Ф. Кенеди и руският водач Никита Хрушчов избавиха света от нуклеарна война по време на Кубинската ракетна рецесия през 1962 година. Възможно ли е в този момент да забележим Байдън и Путин в техните функции?
- Мисля, че да се прави прилика на днешния ден с ракетната Кубинска рецесия от 1962 година е неточно. Тогава светът е бил двуполюсен. Днес той е многостранен, според китайската терминология. През 1962 година нуклеарният капацитет на Съединени американски щати превъзхожда този на Съюз на съветските социалистически републики. Никита Хрушчов по-скоро блъфира. Тогава Джон Ф. Кенеди е президент на Съединени американски щати и взема единственото вярно решение. Той не е склонен да подложи на риск дори стеснен брой американски градове при нуклеарна война със Съюз на съветските социалистически републики. Путин и Байдън са в напълно друга обстановка. За Русия борбата със Съединени американски щати е на живот и гибел. Тя е екзистенциална. Путин формулира доста ясно съветската позиция: „ За какво ни е свят, в случай че в него я няма Русия “. Към днешна дата военният нуклеарен капацитет на Русия надвишава този на Съединени американски щати, Франция и Англия взети дружно. За Китай да не приказваме. Поднебесната е съдружник на Кремъл от първия миг на войната, въпреки и зад кадър. В този смисъл смятам, че механичната прилика с 1962 година е доста неудачна. Днес военната мощ на Съединени американски щати се е трансформирала в единствения инструмент, с който Вашингтон може да поддържа ненапълно своя идеологически универсализъм, детерминирания демократичен разказ. Войната в Украйна стартира като трансконтинентална. И се трансформира в международна.

- Може ли да има помирение в Украйна и каква цена за него ще би трябвало да платят Русия и Украйна?
- В момента светът се намира в Третата международна война, която можем да назовем към този момент хибридна. Сметката в международните войни я заплащат всички участници. Без изключения. Примирие може да има единствено в случай че Вашингтон и Москва сключат съглашение, за което към днешна дата няма никакви предпоставки. Европейците са единствено принадлежности в геостратегията на Съединени американски щати против Русия. Франция не играе никаква независима роля в украинската рецесия, макар своя самостоятелен в научен проект нуклеарен капацитет. Париж единствено разяснява. Източноевропейците са банални пешки, които могат да бъдат жертвани когато и да е. В най-незавидно състояние е Украйна, която действително към този момент не съществува като страна. По пътя към Европа тя остана с под 30 милиона поданици, а сега на разпада на Съюз на съветските социалистически републики Украйна имаше над 52 милиона.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР