В момента службите са шуробаджанашки хранила. Поколения служители се сменят

...
В момента службите са шуробаджанашки хранила. Поколения служители се сменят
Коментари Харесай

Адв. Минчо Спасов: В момента службите са шуробаджанашка хранилка

" В момента службите са шуробаджанашки хранила. Поколения чиновници се сменят като резервират стила и задачите на работа на старите служби ", изрече мнение той в коментар за предлагането на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", които желаят промени в закона, уреждащи процедурата по желание на ръководители на службите за сигурност, тъй че изпълнителната власт да ги управлява дейно, без намесата на президента. Двете партии сложиха това като едно от изискванията за образуване на вероятно държавно управление на малцинството с втория мандат.

" Предложението на Политическа партия и Демократична България за прекосяване на службите към изпълнителната власт е блъскане на отворена врата. Този факт към този момент е налице. Службите са под контрола на изпълнителната власт след огромните промени, които настъпиха под управлението на ГЕРБ през 2015 година Президентът има само пълномощия да издава декрет, само че той е по предложение на изпълнителната власт, а цялото кадруване, ръководство на службите се прави от изпълнителната власт. Президентът има единствено право да бъде осведомен от службите за събитията, които са свързани с националната сигурност, само че няма право даже да им разпорежда задания, като се изключи Закона за Агенция " Разузнаване ", където може да разпорежда задания, само че откакто ги съгласува с министър-председателя ", изясни адв. Спасов пред БНР.

За предлагането на двете партии той изрече мнение: " Някои хора асоциират политическите благосклонности и антипатии към сегашния миг с илюзията, че неутрализирането на несъответствуващата, съгласно тях, персона може да стане посредством институционално очистване на пълномощията на поста на тази личност. Сега Политическа партия и Демократична България се пробват да лишават пълномощията му. Те по този начин подходиха и към Гешев. Аз не одобрявам подобен унищожителен за страната метод ".

Според него в случай че има мотив за рецензия, той би трябвало да е съответен за деяние или персона, а не против институцията, която краткотрайно се оглавява от дадена личност.

Не съм бранител на президента, безапелационен е адв. Спасов и добави, че е подготвен да го подлага на критика за съответни негови дейности, като да вземем за пример:

" Консултирах жители на Обзор – за какво повече от година и половина президентът бави указа да утвърди резултатите от референдума за отделянето им от Несебър. /…/ Мен това ме скандализира. В случая президентът отхвърля да извърши свои пълномощия. В Конституцията не е разказан съответен период, само че периодите се дефинират от положителните нрави ".

Отговорност за работата на Министерство на вътрешните работи носи министърът на вътрешните работи, акцентира Спасов и добави: " Опитите на прокуратурата да се разпорежда и на Министерство на вътрешните работи, и на ДАНС, и на другите структури на националната сигурност са фрапантно нарушаване на Конституцията. Прокуратурата би трябвало да гледа в личния си двор. Тя би трябвало да дава отговори на въпросите – за какво толкоз доста провали претърпя и за какво толкоз доста милиони заплаща българският поданик за нелепостите, които прави прокуратурата като компенсации. /.../ Проблемите в Министерство на вътрешните работи са доста. Решаването им обаче не е задача на прокуратурата ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР