В момента сектор „Животновъдство оцелява. Целта е да започне да

...
В момента сектор „Животновъдство оцелява. Целта е да започне да
Коментари Харесай

Зам.-министър Неделков: Сектор „Животновъдство” в момента оцелява, целта ни е да се развива

В момента бранш „ Животновъдство " оцелява. Целта е да стартира да се развива и реализира по-добри резултати. Това сподели заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент доктор Крум Неделков, пред публицисти, по време на формалното разкриване на Националния събор на овцевъдите в България. „ Секторът се нуждае от поддръжка, да се модернизира и да доближи европейско равнище. Работим за обезпечаване на финансови механизми, само че въпреки всичко имаме стеснен бюджет. Той няма по какъв начин да бъде обновен в границите на служебното държавно управление ", изясни заместник-министърът.

Доц. Неделков добави, че предстоят разбори и на резултатите от инспекциите в животновъдни обекти. Открият ли се неточности, ще се търси метод за поправянето им, където и да са били по веригата. Вече има предварителни данни за някои от нарушаванията. Те ще бъдат оповестени, когато анализите приключат.

„ На този стадий инспекциите демонстрират някои фрапиращи неща, да вземем за пример, разминаване в броя на заявените животни в границите на 50 до 70 % в някои от стадата. Ще се направи разбор, това идва или от записания ветеринарен доктор, който вкарва в системата „ ВетИС " съответния брой овце, или от фермер, който заради някаква причина е завишил изкуствено броя на животните. Може и да е техническа неточност, всичко е въпрос на разбор. Ще съберем обстоятелствата. Излизам от университетските среди, където постоянно приказваме с обстоятелства. Заключенията, които вършим са обосновани на в действителност доказателства ", безапелационен бе той.

Заместник-министърът посочи, че за два месеца проблемите в бранш „ Земеделие " не могат да се решат напълно, само че задачата е да се създадат оптимален брой инспекции за разкриване на нарушавания. По този метод идващото управление на МЗХГ ще има изясненост къде би трябвало да се акцентира, тъй че установените неточности да не се повтарят.

„ Обикновено помощта по стратегия de minimis се дава на земеделските стопани в този интервал на годината. Не знам заради какви аргументи средствата, равняващи се на близо 30 млн. лева, са разпределени още през месеците януари и началото на февруари на 2021 година ", сподели още Крум Неделков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР