В момента се реализират огромни печалби от слънчоглед, цената му

...
В момента се реализират огромни печалби от слънчоглед, цената му
Коментари Харесай

Зърнопроизводител: Украинското зърно съдържа канцерогенни патогени, ще ни доведе до фалит

В момента се осъществят големи облаги от слънчоглед, цената му е 1 лев, а олиото остава 6 лв., разяснява още Радослав Христов
„ Българските консуматори употребяват самун, създаден от извънредно нискокачествено украинско зърно, инфектирано с канцерогенни патогени. Уж зърното от Украйна трябваше единствено директно да минава през България и да отива към крайни дестинации от нуждаещи се и небогати страни, а хиляди тонове от него влизат в България и в никакъв случай не излизат от нея. Това изяснява за какво доста български зърнопроизводители, които отглеждат пшеница с извънредно високи хранителни качества, към този момент са пред банкрут, а стоката им стои непродадена по складовете. “ Това сподели в изявление за БГНЕС Радослав Христов, някогашен ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той обработва 8 хиляди декара и отглежда пшеница и слънчоглед. Повод за диалога е Споразумението за експорт на зърно от Украйна, подписано през юли сред Русия, Украйна и Организация на обединените нации благодарение на Турция, което би следвало да изтече след няколко дни. Дали ще бъде продължено, към момента не е ясно.

Преди дни у нас бе продължен периода по хартата за придвижване на украинско зърно през България до 2024 година Може би са наясно, че войната въобще няма да завърши до тогава, разяснява Христов. Вносът на зърно от Украйна се отразява ужасяващо тежко на цените на пшеницата у нас, чиито цени вървят надолу поради евтиното предложение на вносната стока у нас. Ситуацията е доста сложна, тъй като при продажба на висококачествената българска пшеница, известна с богатите си хранителни качества, производителите ще са на безспорна загуба.

Скандално е, че преди дни на съвещание на Консултативния съвет по зърното български зърнопроизводители са занесли проба от пшеница, импортирана от Украйна. „ Всичко държавни органи видяха заключението на самостоятелната лаборатория, която е изследвала зърното. Заключението на тестът е, че житото е „ негодно за прилагане “, инфектирано е с микротоксини, и има в допълнение замърсяване от торове, неразрешени за прилагане в Европейски Съюз “, заяви Христов. На въпрос къде отива това зърно, което се внася у нас, отговори: „ никой не знае “.

Идеята на транспортните коридори беше това украинско зърно в случай че мине през Дуранкулак, да отиде във Варна или Бургас, и да замине за Тунис, Алжир или други остро нуждаещи се страни. „ Обаче, уви, то влиза в България и се губи тук, просто изчезва. Не излиза от страната “.

Всички ние ядем самун от това нискокачествено, инфектирано с канцерогенни патогени, зърно, безапелационен е Христов. Тези въпроси са поставяни неведнъж на Консултативния съвет по зърното, само че до момента не са видели бял свят за необятната общност, добавя специалистът.

Лабораторната проба, удостоверила, че украинското зърно е негодно за прилагане, е доказана и от друга, направена от държавната лаборатория на Българската организация по храните. Пробата на БАБХ, взета персонално от чиновници на организацията, също не вижда бял свят отвън съвещанието на Консултативния съвет, твърди Христов. „ Българският консуматор и потребител на сякаш български самун би трябвало да знае какво се случва. Не споделям, че всичкото украинско зърно е инфектирано и негодно, само че една огромна част е “.

Членове на Асоциацията на зърнопроизводителите в Бургас също вършат лични лабораторни проби на зърно, импорт от Украйна и разтоварено в бургаски зърнени бази. Пробите са взети още през юли, като те демонстрират същото: украинското зърно съдържа канцерогенни патогени, останки от неразрешени в Европейски Съюз торове, и хранителният му състав е извънредно неудовлетворителен като качество.

По еднакъв метод стои въпроса с вноса на слънчоглед от Украйна. „ Слънчогледът се внася и остава у нас. В България той се преработва, след това компаниите го изнасят накъдето желаят – една част в Гърция, една остава в България, а друга отива като наливно в Ротердам “, изяснява Христов.

И при слънчогледа от Украйна са правени лабораторни проби. „ У нас се търгува годишна продукция слънчоглед, ожъната преди две години. След първата година на жътвата, слънчогледът стартира да се вкислява и качеството му пада доста, в действителност става съвсем неспособен за консумация. А до оня ден Украйна изнасяше единствено остарели реколти. Това олио го ядем ние, нали разбирате “, разяснява Христов.

И пита: за какво, откакто слънчогледът се търгува за 2 лв., олиото от 3 лева стана 6 лева Обаче към този момент няколко месеца цената на слънчогледа е 1 лева Защо тогава олиото към момента стои на цена от 6 лева, пита Христов. „ Обяснявам си го с това, че някой сега осъществя толкоз големи облаги, че вие даже не можете да си визиите за какви мащаби “, разяснява специалистът. Заради некачествената украинска продукция тонове първокачествен български слънчоглед също залежава по складовете.

Спрямо предходната година цената на земеделските торове е скочила с над 500%. „ Не мога да си разреша да продавам пшеница със супер качество за 60 ст. Дори и по този начин в складовете, пшеницата отново има своите разноски: за заплати на служащите, за горива, за осигуровки, за заеми, свързани с производството “, добавя зърнопроизводителят и добавя, че през пролетта ще би трябвало да се поръчват торове, семена и консумативи. „ Има Програма за развиване на селските региони, само че тя въобще не работи за земеделските производители “, разяснява Христов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР