В момента се продават двустайни имоти средно между 90 и

...
В момента се продават двустайни имоти средно между 90 и
Коментари Харесай

Брокер: Двустайните апартаменти в София струват средно от 90 до 120 хиляди евро

„ В момента се продават двустайни парцели приблизително сред 90 и 120 000 евро в София. Ако местоположението е добра, вложителят и постройката са качествени, то една договорка до 120 000 евро за двустаен е безусловно резонна без проблеми “, сподели брокерът Димитър Калайджиев в „ Тази събота “.

Анализите на специалисти демонстрират, че се чака усмиряване на пазара през идната година

Той поучава да купуваме жилища на зелено и с положително самоучастие от 20-30%, като обърнем съществено внимание на вложителя и неговата история.

Снимка: btvnovinite.bg

„ В последната година и половина съвсем няма положителни покупко-продажби на второстепенен пазар, т.е. с акт 16. За мен най-хубавата инвестиция през днешния ден е, в случай че се откри вложител, който дава опция за 20% в този момент, а останалите на акт 16. Това дава мега добра еластичност за купувачите. Каквото и да стане, имаме единствено 20% вкарани в парцела. Ако човек няма положително самоучастие и положителни приходи, поучавам да не влиза на пазара, да изчака, да живее чартърен. Да живееш чартърен не е толкоз ужасно, би трябвало да свикнем с това “, сподели брокерът Димитър Калайджиев.

Цените не престават да порастват, само че по-бавно

По думите му на национално равнище има спад на имотните покупко-продажби с 1,5%, само че в огромните градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, се отбелязва растеж.

„ Двустайните маломерни жилища са апетитна хапка за вложители и спекуланти. Маломерните тристайни жилища до 90-95 квадрата са добре за млади фамилии, които нямат толкоз средства. Говорим за парцели в ново строителство. Тези, които търсят приключено и готово осъзнават, че цената е доста висока, нямат избор и след мъчене 2-3 месеца се насочват към градеж “, добави брокерът.

Снимка: bTV

Как ще се отрази влизането на България в еврозоната на имотния пазар?

„ Лихвените нива в еврозоната сега са осезаемо по-високи от тези в България. Едно вероятно влизане в еврозоната при започване на 2025 година ще докара в кратковременен проект до някакво по-сериозно повишение на лихвите в България – както на главните, по този начин и на тези по кредитиране “, сподели финансистът Владимир Сиркаров. 

Въпреки това по думите му Европейската централна банка последователно ще стартира да понижава главните лихви.

„ В по-дългосрочен проект има доста огромна възможност заради макроикономическото развиване на България и западноевропейските страни в границите на 2-3 години лихвите за кредитирането в еврозоната да са по-ниски от лихвите в България. Тук виждам нечиста сделка с настоящите нива на цената на заема и не мисля, че това би трябвало да тормози хората толкоз съществено, защото ипотечните заеми са дълги заеми “, добави той.

Потребителското кредитиране през февруари също бележи растеж

Да чакаме ли повишаване на лихвения %?

„ Почти несъмнено това ще се случи, само че финансовия бранш у нас е много постоянен и ликвиден. Заделени са съществени буфери, даже да има покачване, което е разумно, това ще е много гладко и може би ще стартира от средата на годината “, увери финансистът. 

По думите на Сиркаров се чакат ограничения от страна на Българска народна банка, които да охладят пазара –  таван за размера на ипотечния заем или съотношението сред приходите и размера на заемите.

Цените са с 10% нагоре

Брокерът Димитър Калайджиев поучава хората да си създадат сметка дали могат да си разрешат вноската по заема, ако лихвите се покачат с 1-2%.

По думите му цените ще порастват дълготрайно. Калайджиев прогнознира, че след 10-15 години междинната цена за апартамент в София ще е най-малко с 40-50% нагоре.

 Цените на жилищата падат в София и Пловдив, само че не и в другите градове България 2 мин. Цените на жилищата падат в София и Пловдив, само че не и в другите градове  Къде у нас парцелите нарастват най-вече? Недвижими имоти 1 мин. Къде у нас парцелите нарастват най-вече?  Рекорден растеж на новоотпуснатите жилищни заеми БГ Бизнес 2 мин. Рекорден растеж на новоотпуснатите жилищни заеми  Повече жилища, по-високи цени: 19% е растежът на разрешителните за градеж България 2 мин. Повече жилища, по-високи цени: 19% е растежът на разрешителните за градеж  Цените на жилищата падат в София и Пловдив, само че не и в другите градове България 2 мин. Цените на жилищата падат в София и Пловдив, само че не и в другите градове  Къде у нас парцелите нарастват най-вече? Недвижими имоти 1 мин. Къде у нас парцелите нарастват най-вече?  Рекорден растеж на новоотпуснатите жилищни заеми БГ Бизнес 2 мин. Рекорден растеж на новоотпуснатите жилищни заеми  Повече жилища, по-високи цени: 19% е растежът на разрешителните за градеж България 2 мин. Повече жилища, по-високи цени: 19% е растежът на разрешителните за градеж Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР