В момента се правят изключително много тестове в страната. На

...
В момента се правят изключително много тестове в страната. На
Коментари Харесай

Деница Сачева категорична: Мярката 60:40 забавя безработицата

В момента се вършат извънредно доста проби в страната. На този стадий решението е рационално, премислено и обосновано. Много от хората се оплакват, че чисто физически не им се отразява това, че не вземат участие в социума. Затова са отпаднали и някои от ограничаващите ограничения. Това мнение изрече общественият министър Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е.

В предаването „ Панорама “ по Българска национална телевизия тя уточни, че не се приказва толкоз за разхлабване, що се касае за сдържаност и отговорност. Сачева увери, че страната прави нужното.

„ 98 000 е чистото число на хората без работа, процентът е към 8,2. Но е рано още да кажем, динамично е това число. Същия този интервал 21 000 откриха работа. Рано е да вършим съществени заключения. Трябва да кажем,че мярката 60:40 забави регистрацията на безработни “, разяснява министърът.

Тя сподели, че доста хора се пробват да показват килнат облик на мярката. И уточни, че от мярката са се възползвали музеи, театри, „ Профилм “ – сдружението, което озвучава всички анимационни филмчета, компании от преработващата индустрия.

Няма да оферират удължение на изключителното състояние

„ Мярката работи за разнообразни субекти както за огромни, по този начин и за дребни “, акцентира Сачева.

И добави – изискването е да се запазят работните места за интервала на изключителното полжоение и три месеца по-късно.

"Тези пари са за заплати на хората ", сподели още Сачева.

375 лева са за подкрепяне на фамилии в неплатен отпуск, като от тази мярка са се възползвали 2500 души.

Помощ има и за земеделието, сподели Сачева.

Социалният министър се засмя на изявлението на депутата от Българска социалистическа партия Георги Свиленски по отношение на коментара му за нужните ограничения за справяне в рецесията.

"Нека да приказваме за това по какъв начин да оказваме помощ на хората, само че и да не разрушение правилото, на който почива обществената система. Доверете ми се и вие, че мярката 60:40 е работеща. 165 000 места ще бъдат непокътнати с помощта на тази мярка ", разяснява Сачева.

По време на присъединяване си тя отговори и на въпрос каква е обстановката с увеличение броя на болните в обществените домове.

„ Разиграваме разнообразни сюжети и се надявам, че ще покажем, че в домовете няма да се популяризира болестта “, сподели тя.

82 са обществените домове, в които живеят към 5000 души. 28 000 теста би трябвало да бъдат направени. Засега в Ловеч, Монтана, Велико Търново ситуацията е положително.

Започна тестването за ковид на личния състав от обществените заведения в Пловдивско

"Работим по предварителна защита. Във всеки един миг, даже и при минимум подозрение би трябвало да има делене на инфектираните от здравите ", разяснява Сачева.

Тя изясни, че страната има подготвеност да даде средства за наемане тук-там за настаняване на инфектираните. И акцентира, че би трябвало да се запазят хората и да се опази здравната система.

"Във Видин мненията са, че болестта потегля от болничното заведение ", сподели още Сачева, наблягайки, че двама пациенти от обществения дом са били признати в болничното заведение и след това са върнати при останалите, без да са им направени проби за COVID-19.

На въпрос за обстановката в ромските махали, Сачева сподели:

„ Не желая да слагаме какъвто и да е етнически фокус на този диалог. Навсякъде, където се реши, че има заплаха, да се популяризира болестта, сме подготвени. Имаме здравни посредници, с които работим. Осигуряват се хранителни пакети. Предстои още 1000 пакета да се обезпечат. Министерство на образованието продължава интензивно работата си. Прави се нужното за стартиране на интернет. Не бихме желали тези наши съграждани да усещат какъвто и да било уклон. В Сливен най-бедните представители на ромската махала подариха 250 лева на болничното заведение. Ромои подариха и за болничното заведение в Добрич “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР