В момента се прави предпроектно инженерингово проучване за строителството на

...
В момента се прави предпроектно инженерингово проучване за строителството на
Коментари Харесай

Шефът на АЕЦ: 2030 г. е оптимистичен срок за пускане на 7-и блок на Козлодуй

В момента се прави предпроектно инженерингово изследване за строителството на седми и осми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Това съобщи в " Още от деня " изпълнителният шеф на централата Валентин Николов. Според него 2030 година е оптимистичен период за стартиране на седми блок в употреба.

Проучването се прави от американската компания " Уестингхаус " и ще завърши към края на март следващата година. Чак по-късно ще бъде определен реализатор на градежа, изясни Николов.

" Уестингхаус " няма да строи сигурно. Нито в Китай, нито в ОАЕ е строила, има няколко компании, които могат. Компанията може да е от щатите, може да е от Южна Корея, ще бъде определена посредством търг или някакъв тип договаряния ".

Държавата най-вероятно ще вземе решение да бъде вложител и притежател на блоковете, защото към този момент е вложила 500 млн. лева капитал.

" АЕЦ " Козлодуй " е декларирал пред финансовото министерство, че ще е нужна държавна гаранция в размер на 1,5 милиарда евро за строителството на седми и осми блок. Това е признато и най-вероятно ще бъде заложено в държавния бюджет ", разяснява още Валентин Николов.

Той изясни, че седми и осми блок ще създават доста повече електрическа енергия от пети и шести - горивото ще бъде с по-дълъг цикъл на изгаряне, плановите годишни поправки ще са през по-дълъг интервал от време, по този начин ще може да се балансира системата.

През първите години реакторът в 7-и блок ще работи с гориво на " Уестингхаус ", по-късно евентуално ще се пусне търг за други снабдители.

По думите на Николов реакторите мъчно ще заменят въглищните централи - по-скоро ще поемат недостига на базова, който ще се появи в района.

Има два огромни риска пред плана, изясни Николов. Първият е удължаването на периодите за градеж, което би нараснало цената на реакторите. Вторият - промяната на ръководещите с такива, които не желаят да развиват нуклеарната енергетика. Изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй " съобщи, че нищо не се прави " на мрачно ", както през вчерашния ден разяснява президентът Румен Радев.

" Не знам за какво президентът по този начин е споделил. От 2012 година работим по този план и 10 години по-късно виждаме, че се забързва и че отиваме към необратимост. Всичко е направено с технологии и Оценка на въздействието върху околната среда, и сеизмичност на технологията АП-1000, както и на хибридния план от Белене, който трябваше да работи в Козлодуй. Виждаме обаче, че светът се трансформира и няма по какъв начин да работим с технологията от Белене ", разясни Валентин Николов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР