В момента се обсъжда възможността от юли 2020 г. малките

...
В момента се обсъжда възможността от юли 2020 г. малките
Коментари Харесай

Обсъжда се да няма регулирани цени на тока и за малките фирми

В момента се разисква опцията от юли 2020 година дребните икономически консуматори, присъединени към мрежи ниско напрежение, също да излязат на свободния пазар и към този момент да не могат да купуват нужната им електрическа енергия по определяни от страната цени. Това е декларирала министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща в Раднево, в четвъртък, със синдикалните водачи на КТ " Подкрепа “ и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров. В диалозите за бъдещето на въглищните централи и въгледобива са взели участие и ръководителите на държавните енергийни сдружения под шапката на " Българския енергиен холдинг " и Фонда " Сигурност на електроенергийната система ", оповестиха от енергийното ведомство.

Петкова за прощален път е уверила работещите в сектора, че запазването на въгледобива и продължение работата на топлоелектрическите централи от комплекса " Марица изток “ е съществена цел и приоритет на министерството. Припомнила е, че държавното управление залага те да работят до 2030 година с опция и до 2050 година и че ще останат съществена базова мощ в българската енергетика. Причината е, че България разполага с локални лигнитни въглища, а няма нищо по-сигурно за диверсификацията на енергийните източници от локалния запас, допълнила министър Петкова.

Тя още веднъж изясни, че това е допустимо посредством потреблението на механизъм за подкрепяне на въглищните централи с разпределение на потенциали, за които те да получават сигурни доходи. Такъв механизъм би трябвало да бъде деклариран, утвърден от Европейската комисия и прибавен до края на 2019 година Петкова заяви,че по-рано денем била подписала писмо до Европейската комисия, с което страната ни я уведомява, че ще употребява механизма за потенциал, с цел да подсигурява енергийната сигурност и ликвидността на пазара на електрическа енергия.

За да отбрани обаче потребността от подобен, сега определената преди към месец интернационална консултантска компания " Фронтиер Економикс " прави разбор на адекватността на енергийната ни система и пазара, с цел да се желае одобряването на държавна поддръжка за дефицитите ѝ.

Петкова обяснила пред сектора, че този разбор ще бъде изпратен в Еврокомисията до края на септември. На негова база ще се създаде и самият механизъм за разпределение на потенциали, което най-вероятно ще става посредством търг и ще размени сегашните заплащания за леден запас, които са непокътнати на централите на предприемача Христо Ковачки и почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР