В момента се намираме във фаза, в която климатът е

...
В момента се намираме във фаза, в която климатът е
Коментари Харесай

Климатолог: Да, по-топло е, но няма нищо драматично

В момента се намираме във фаза, в която климатът е малко по-топъл, в сравнение с преди половин век. С политическа цел обаче се стартира тезата, че стоплянето е нещо неприятно – в никакъв случай светът не е бил толкоз кротичък, толкоз утолен, толкоз богат. Това съобщи в студиото на „ Тази събота” климатологът доцент Георги Рачев.

„ Никой не е споделил, че пустините би трябвало да се усилват. Последните проучвания демонстрират нарастване на преваляванията в южната част на Сахара”, уточни той.

Климатологът разяснява, че няма нищо трагично в последните естествени феномени в Европа и даде образци стотици години обратно в историята, която е имало както интервали с високи, по този начин и такива с по-ниски температури.

Доц. Георги Рачев се изрече скептично за тиражираното от „ жълти” уеб сайтове изявление с „ климатолога, който постоянно познава” – швейцарецът Рето Кнути, който твърди, че след 3 години ще настъпи внезапна смяна на климата по света. Текстът потегля от неназован съветски уебсайт, с цел да стигне до родни онлайн издания със съмнителна известност.

Българският специалист означи, че изявлението към момента не е излязло и ще е забавно да забележим какво Кнути е споделил в реалност. „ Псевдоинтервюто е написано в шамански жанр, това не е стилът му. То е построено от изсмукване, няма обстоятелства, едно непрестанно заклинание”, акцентира доцент Рачев.

Според него значима тематика е чистотата на въздуха и точно поради това Парижкото съглашение за климата е значимо и неповторимо по рода си. „ Ние не можем да дишаме въздух единствено за нас. Дори скандинавските страни не могат да избягат от световното замърсяване”, акцентира той.

Според него България също би трябвало да подхваща дейности във връзка с чистотата на въздуха. Като образец той даде енергийните помощи, които сега са най-вече във тип на твърдо гориво. Според климатолога би трябвало да се мисли за даване на „ зелена” електрическа енергия на нуждаещите се.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР