„В момента се намираме в „подножието“ на поредната вълна, отлагането

...
„В момента се намираме в „подножието“ на поредната вълна, отлагането
Коментари Харесай

Проф. Момеков: В момента се намираме в „подножието“ на поредната вълна

„ В момента се намираме в „ подножието “ на следващата вълна, отлагането на имунизацията няма да докара до нищо положително. Всички научни данни демонстрират, че слагането на бустер понижава риска от хоспитализации и гибел “. Това уточни проф. доктор Георги Момеков, дфн, в изявление – част от акцията „ Плюс мен “ на Министерство на здравеопазването за разпространение на изгодите от имунизацията против COVID-19. „ Когато приказваме за най-важните изгоди – попречване на тежка болест, хоспитализация или гибел, имунизациите против COVID-19 остават високо ефикасни “, безапелационен е ръководителят на Българското научно сдружение по фармация и началник на катедра " Фармакология, фармакотерапия и токсикология " при Фармацевтичен факултет на МУ – София.

„ Хората, които са си сложили от дълго време бустерна доза, не следва да чакат, а би трябвало да приложат и втория бустер, тъй като броят на новодиагностицираните стартира да пораства. Съдейки по данните за повишаващото се разпространяване на SARS-CoV-2 в другите европейски страни, не можем да чакаме, че тази поредна вълна ще подмине България “, предизвести проф. Момеков. По думите му втори бустер е целесъобразен и за хората, при които има по-голям риск от заразяване, да вземем за пример работещите в системата на опазването на здравето и на образованието, както и за тези със съпътстващи болести.

Към момента в страната има към 30% имунизирани жители против COVID-19, сподели проф. Момеков. „ Въпреки че Омикрон протича по-леко спрямо Делта, не би трябвало да забравяме, че се касае за вирусно заболяване, при което рискът от хоспитализация и гибел е неведнъж по-висок от този при сезонния грип. След като така наречен предпочитани групи и изключително възрастните хора над 65 година пристъпват към имунизация с противогрипна ваксина, би трябвало да мислят по същия метод и за COVID-19 “, сподели още проф. Момеков.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР