В момента се намираме в подножието на поредната COVID вълна.

...
В момента се намираме в подножието на поредната COVID вълна.
Коментари Харесай

Проф. Момеков: Намираме се в подножието на поредна COVID вълна

В момента се намираме в подножието на следващата Коронавирус вълна. Такова мнение изрази проф. доктор Георги Момеков в изявление за акцията на Министерство на здравеопазването за разпространение на изгодите от имунизацията против COVID-19. Според него отлагането на имунизацията няма да докара до нищо положително.

" Когато приказваме за най-важните изгоди – попречване на тежка болест, хоспитализация или гибел, имунизациите против COVID-19 остават високо ефикасни ", безапелационен е ръководителят на Българското научно сдружение по фармация и началник на катедра " Фармакология, фармакотерапия и токсикология " при Фармацевтичен факултет на МУ – София.

" Хората, които са си сложили от дълго време бустерна доза, не следва да чакат, а би трябвало да приложат и втория бустер, тъй като броят на новодиагностицираните стартира да пораства. Съдейки по данните за повишаващото се разпространяване на вируса в другите европейски страни, не можем да чакаме, че тази поредна вълна ще подмине България ", предизвести проф. Момеков.

По думите му втори бустер е целесъобразен и за хората, при които има по-голям риск от заразяване, да вземем за пример работещите в системата на опазването на здравето и на образованието, както и за тези със съпътстващи болести.

Към момента в страната има към 30% имунизирани жители против COVID-19.

" Въпреки че Омикрон протича по-леко спрямо Делта, не би трябвало да забравяме, че се касае за вирусно заболяване, при което рискът от хоспитализация и гибел е неведнъж по-висок от този при сезонния грип. След като така наречен предпочитани групи и изключително възрастните хора над 65 година пристъпват към имунизация с противогрипна ваксина, би трябвало да мислят по същия метод и за COVID-19 ", сподели още проф. Момеков.

Председателят на Българското научно сдружение по фармация беше безапелационен, че в бъдеще ще разполагаме с приспособена ваксина, само че не е ясно тъкмо по кое време и затова хората, които попадат в рисковите групи, не би трябвало да отсрочват своята имунизация.

Проф. Момеков уточни, че съгласно Американската организация по храните и медикаментите на този стадий слагането на подсилваща доза с имунизациите против COVID-19, с които разполагаме, основава съответна отбрана против хоспитализация и гибел. " Популацията, която към момента не си е сложила ваксина, не би трябвало да не помни, че сме общество с много огромна тежест на хроничните болести, а при страдащите от хронични болести рискът от тежко боледуване, налагащо болнично лекуване, от следващи затруднения за здравето, а даже и от летален излаз е в пъти по-висок. Затова горещо предлагам на всички жители да се имунизират допустимо най-рано ", поучава професорът.

По думите му в международен мащаб има над 12 милиарда сложени ваксини против COVID-19, което е задоволително доказателство за сигурността им.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР