В момента се изграждат пет нови петзвездни хотела по моретоКаква

...
В момента се изграждат пет нови петзвездни хотела по моретоКаква
Коментари Харесай

Николина Ангелкова, министър на туризма, пред „Труд“: За 10 месеца минахме границата от 8 милиона чужди туристи

В момента се построяват пет нови петзвездни хотела по морето


Каква туристическа година изпращаме? Какви доходи регистрира браншът? Готови ли са хотелиерите и ресторантьорите в София за председателството на Съвета на Европейския съюз, което стартира от 1 януари 2018 година? Как България печели доверието на от ден на ден вложители, които имат интерес да построяват петзвездни хотели у нас? Каква ще е ориста на преместваемите обекти по морето? Какви са упованията за зимния туризъм? Отговорите на всички тези въпроси дава министърът на туризма Николина Ангелкова .

– Преди дни министерството раздаде вторите Годишни награди в туризма, които се базират на гласоподаване в интернет. Нараства ли ползата към състезанието?


– Интересът и на гласувалите, и на участниците през тази година е доста по-голям. Знаете, че оценките са разпределени в 16 категории, а ние дадохме старта на акцията още през лятото в античния град Кабиле край Ямбол, който е притежател на огромната премия „ Изборът на българите “ за 2016-а. В рамките на месец повече от 100 хиляди души гласоподаваха в уеб страницата на състезанието, а наше техническо условие беше вотът да е вероятен единствено от един IP адрес, с цел да насърчим повече хора да вземат участие.

Над 30 общини подадоха своите кандидатури. Хубавото на премиите е, че зависят от инициативността на всеки претендент, а самата оценка на предложенията става по специфична методика, която сме създали благодарение на Световната организация по туризъм. До финала стигнаха тези, които оферират качествени артикули, а „ Изборът на българите “ тази година е крепостта Баба Вида. Това ме радва, тъй като знаете какъв брой старания поставяме за развиването на Северозападна България и този приз е огромен плюс за популяризирането на района и на неговото културно-историческо завещание и благоприятни условия за туризъм.

– 2016-а бе рекордна за туризма и като брой посетители от чужбина, и като доходи. Каква е равносметката за 2017 година?
– Цялостната картина за годината ще бъде ясна през януари. Тогава ще бъдат оповестени публични систематизирани данни за 2017-а. Към момента обаче можем да кажем, че през първите 10 месеца на годината над 8,02 милиона задгранични туристи са посетили страната ни и с това към този момент сме минали границата от 8 млн., която отчетохме за цялата 2016-а. От януари до октомври отчитаме нарастване на туристите от съвсем 8% в съпоставяне със същия интервал на 2016-а.

Имаме растеж и на приходите от туризъм – за първите девет месеца те са към 6 милиарда лв., което на годишна база е с към 10% повече. Ръстът на приходите изпреварва този на задграничните туристи, което значи, че се събират повече средства в бранша и че посрещаме от ден на ден платежоспособни туристи. Само за лято 2017 (юни-септември) приходите в бранша са близо 4,5 милиарда лева Над 5,3 млн. задгранични туристи са посетили страната ни през този интервал.

– Може ли България да усили още оборотите в сектора?
– Надявам се 2018-а да бъде още по-успешна. От пролетта работим за другото лято, знаете, че подготовката е от голямо значение. Септември у нас към този момент се счита за деен месец за туризъм. Това, което желаеме да създадем през идващото лято, е и май да се трансформира в мощен месец като септември. В диалозите с туроператори насърчаваме напъните да се разкриват спомагателни полети през май. Все повече туристи желаят да получават положително качество и за това свидетелстват изчерпаните места, изключително в петзвездните хотели за лято 2018 година – те към този момент са контрактувани съвсем на 100%, а четиризвездните са резервирани на 80%. За да имаме по-успешна 2018 година, би трябвало да подобрим още качеството на туристическата услуга. Засилваме маркетинга и рекламата, тъй като имаме потенциал да посрещнем в пъти повече посетители.

– Значи има дефицит на свободни места в първокласни хотели у нас, по този начин ли?
– Търсенето тук-там във висококатегорийните хотели се ускорява и е добре част от хората в сектора да си дадат ясна сметка, че би трябвало да подобрят базата си и след това да си покачат звездите. В момента се построяват пет нови петзвездни хотела по Черноморието – в Златни пясъци, Свети влас, Равда. След като от ден на ден огромни вложители избират да вложат парите си в туризма, значи сме на прав път.

– Скоро се върнахте от посещаване в Саудитска Арабия, а след визитата ви стана ясно, че и вложители от страната имат интерес към родния туризъм.
– Срещите, които организира министър председателят Борисов с краля и престолонаследника, са доста добра основа за няколко съответни стъпки, които предстоят. Инвеститори от Саудитска Арабия сега са на стадий изследване за благоприятни условия за създаване на петзвездни хотели в София, Боровец и по Черноморието, тъй като там има най-голяма възвръщаемост. Въпреки че късият сезон на морето ги тормози, държавното управление работи интензивно по разнообразни начинания, свързани с развиването на културно-исторически дестинации, балнео- и СПА туризъм, винено-кулинарни направления, и това подкрепя капиталовите планове, тъй като отваряме път към главната си цел – да превърнем България в туристическа дестинация на четири сезона.

– Страната ни е на прага на историческо домакинство – председателство на Съвета на Европейския съюз, което стартира от 1 януари в София. Готови ли са хотелиерите и ресторантьорите за това предизвикателство?
– София е подготвена да посрещне формалните посетители, чакаме в границите на половин година да бъдат осъществени към 32 хиляди нощувки. Проведохме и специфичен Национален съвет по туризъм с присъединяване на министър Лиляна Павлова, с цел да се уверим, че всеки един хотелиер или ресторантьор е квалифициран да отговори на упованията на гостите. Сигурна съм, че ще можем да представим България и като туристическа дестинация, която доста хора все още не познават.

– С нашествието на нискотарифните самолетни компании осезаемо София се трансформира в обичано място на доста европейци за уикенд туризъм. Ще продължи ли тази наклонност?
– Интересът към София е огромен и това е знак за нуждата от нови вложения в хотелската база, които би трябвало да започват бързо. Освен поради наличните полети, столицата ни е привлекателно място и със своето богато културно-историческо завещание. Знаете, че градът предлага и положителни благоприятни условия за снимане на филми, и нееднократно съм подчертавала значимостта на връзката сред киното и туризма. Мои близки от чужбина скоро споделиха, че става все по-трудно да се резервира нощувка в града в първокласен хотел. За това би трябвало да привличаме вложители за висококатегорийни хотели. Знаете, че започва построяването на подобен до паметника на Васил Левски, там артефактите забавиха процеса, само че се чака той да отвори порти през 2019 година Надявам се по образеца на „ Хаят Риджънси “ (б.а. Hyatt Hotels Corporation ) у нас да стъпят и други световноизвестни вериги, с които непрестанно водим договаряния, като Four Seasons Hotels и InterContinental.

– На фона на всички тези положителни резултати идва и въпросът за зимния туризъм. Там в последно време приказваме повече за митинги, в сравнение с за благоприятни условия?
– Планинският туризъм е основен за страната ни и не инцидентно още предходната година създадохме работна група за развиването му. Участниците в нея излязоха със мнение, че е необходим по-облекчен ред за създаване на ски писти и уреди в страната освен в одобрените ни курорти – Боровец, Банско и Пампорово. В тази връзка и водени от разбирането, че би трябвало да има баланс на другите групи ползи, ще продължим да работим за нужните законодателни промени, с цел да се улесни построяването на такива спортно-технически уреди. Ние постоянно сме подкрепяли построяването на втори кабинков въжен превоз в Банско. Това обаче би трябвало да се случи при съблюдаване на всички условия на българското и европейско законодателство и процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда, тъй като още веднъж има правосъдни процедури, апелира се новия проект за ръководството на „ Природен парк Пирин “ и така нататък

– Каква е прогнозата ви за сезон 2017/2018?
– Ранната ни прогноза е за растеж на зимния туризъм сред 5 и 10% в съпоставяне със сезон 2016/2017, когато посрещнахме над 1,4 млн. непознати туристи. Все отново този сегмент зависи от времето, множеството туристи идват, с цел да карат ски. В момента има засилен интерес от нашите съседи, както и от Англия, Холандия, Белгия, Австрия и Италия.

– Какво стана с измененията в Закона за туризма, за които с вас си приказваме към този момент повече от година?
– Това е една от основните ни цели за 2018 година. Има извънредно доста ползи и е значимо да се откри баланс, по тази причина сме разделили закона на две елементи – първата е в Народното събрание, призната е от Министерски съвет и е обвързвана с транспонирането на Директивата за пакетните пътувания, с цел да се хармонизират разпоредбите за туроператорите и турагентите и да се подсигурява оптимално отбраната на потребителите. Тук има и промени, свързани с понижаване на административната тежест, като сме предложили да отпаднат редица документи по категоризация на местата за настаняване и хранене, за балнео-, СПА и уелнес туризъм и така нататък

Втората част от измененията изискват огромно внимание, тъй като са свързани с обединяването на сектора. Предложили сме в Закона за туризма да се легитимират до 6 браншови организации. Независимо от това, сме отворени за нови оферти. Друг основен миг, който на този стадий сме изчистили, е статутът на националните курорти, които са имиджът на нашия туризъм. Предвидили сме специфични правила, свързани с всяка една активност. Те в действителност изискват по-особено внимание и надзор.

– Имаше напрежение по въпроса със ориста на преместваемите обекти по морето. Там предложенията са от премахнето им напълно от плажовете, до това да се резервира настоящето статукво.
– Проведохме необятно публично разискване с туристическия отрасъл, водещи работодателски организации и кметове. 90% от организациите се оповестиха изрично срещу цялостно унищожаване на преместваемите обекти. Всички са „ за “ да има надзор и ред, никой не желае да се ресурси статуквото. В тази връзка след месец ще представим новата визия на преместваемите обекти в Слънчев бряг, с цел да има унифицирана визия в курорта. Знаете, че още през 2016 година, когато прекратихме концесията на плаж Слънчев бряг-Север поради множеството обекти, които надвишаваха позволените, над 80% от тях след това бяха отстранени и в този момент следва да предложим за разискване новата визия на павилиончетата. Тя ще е единствено за Слънчев бряг, само че сме подготвили три модула и за други водещи курорти.

Нашият посетител


Николина Ангелкова е ученик на Harvard Business School, Бостън, Съединени американски щати, по стратегия за управителни фрагменти “Развитие на лидерски умения ”. Магистър по право от УНСС. Била е член на УС на Агенция “Пътна инфраструктура ”, а до 2013 година е заместник-министър на районното развиване. През март 2014 година е определена за един от 214-те млади международни водачи от Световния стопански конгрес.

Служебен министър на превоза в интервала август-ноември 2014 година Министър на туризма от 07.11.2014 година до 27.01.2017 година

Народен представител от Политическа партия ГЕРБ в 44-ото Народно заседание.

Избрана за министър на туризма за повторно на 4 май 2017 година

Владее британски, испански, италиански, съветски език.

Омъжена, с едно дете.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР