В момента се изграждат два от трите етапа на третата

...
В момента се изграждат два от трите етапа на третата
Коментари Харесай

Софийското метро е сред 10-те най-успешни проекти в Европа

В момента се построяват два от трите стадия на третата линия на метрото в София- от бул. „ Владимир Вазов “- бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “- Орлов мост- НДК- ж.к. „ Красно село “- ж.к. „ Овча купел “ с дължина 11,6 км и 12 метростанции, заяви "Фокус ".

Първият стадий е с дължина 7,8 км с 8 метростанции. Стойността му е 398 млн. евро, от които 322 млн. евро са безплатна финансова помощ по Оперативна програма „ Транспорт “ и 76 млн. евро локално съфинансиране. Включена е цената и доставката на 20 метровлака.

Очаква се стадият да бъде приключен през есента на 2019 година. Дължината на втория стадий е 3,8 км с 4 метростанции. Общата му стойност е 102 млн. евро- 68,5 млн. евро и 33,4 млн. евро съфинансиране.

В началото на 2020 година се чака завършването и на втория стадий.

Кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че дейностите по третата линия на метрото вървят в период, като над 47% от дейностите от първите 8 км са изпълнени.

„ Метрото е и най-големият екологичен план и изгода за качеството на въздуха “, разяснява кметът.

Транспортният министър Ивайло Московски посочи, че 250 млн. лв. са вложените средства в плана по Оперативна програма „ Транспорт “. Според него метрото постоянно е било извънредно добре квалифициран план, който изпреварва всички други поради положителната организация и високия професионализъм.

Директорът на „ Метрополитен “ инж. Стоян Братоев съобщи: „ Метрото е давано за образец, тъй като за последните 10 години имаме изпълнени 21 км. ново метро. Ако създадем съпоставяне с други източноевропейски страни там има 5-6 км “.

Той разясни, че по метростанциите се извършват всички структури, нужни с цел да може да мине машината през тях, като една от най-сложните е тази на Орлов мост.

Според прогнозите над 130 хиляди пасажери ще употребяват метрото по първия и втория стадий на третата линия.

Тя ще се свързва с ж.п. гарата в кв. „ Горна баня “, а посредством първата и втората линия и с летището, автогарата и Централната ж.п. гара.

35 хиляди часа на ден ще бъдат спестени от пътешестване. Трафикът по трасето ще се понижи с 25%. Автомобилите в придвижване на ден ще бъдат с 14 хиляди по малко. С над 11 хиляди тона годишно ще се понижат изхвърляните нездравословни газове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР