В момента режимът за носене на оръжие у нас е

...
В момента режимът за носене на оръжие у нас е
Коментари Харесай

Николай Хаджигенов: Законът е добър, трябва да сме по-умни, а не по-силни

В момента режимът за носене на оръжие у нас е един от най-либералните в Европа. Има някои дефекти по използването му, както нормално, само че това е „ нормалният минус, дължащ се на необразованото Министерство на вътрешните работи, корумпираното Министерство на вътрешните работи и некомпетентното Министерство на вътрешните работи “. Така юрист Николай Хаджигенов разяснява настояванията за по-либерален режим за оръжията у нас. Той уточни, че е корав последовател на свободното право на жителите да имат и носят оръжие, само че „ би трябвало да отчетем обстоятелството, че на Балканите не сме естествени хора. Безогледното разпределяне на оръжие ще докара до там, че на всеки светофар ще се стреля от заран до вечер “.

„ Не е правилно, че тъй като сме някаква особена порода хора, тук надали не ще се изпозастреляме – отвърна предприемачът Боян Атанасов, бранител на тезата, че е нужен по-свободен режим. – И до момента в България, по данни от предходната година на вътрешния министър, има към 350 хиляди законни огнестрелни оръжия. За противозаконните сме в областта на догатките. Това по никакъв начин не е малко за население и страна като България, а не съм забелязал безсистемно да се стреляме по улиците, в противен случай – убийствата са в границите на всички средностатистически европейски страни “.

Атанасов посочи, че в много по-демократични страни прокуратурата и Министерство на вътрешните работи си правят работата много по-добре, само че все пак са делегирали на жителите си правото да имат оръжие и да го употребяват при потребност. Той уточни, че е срещу безразборното разпределяне на оръжия, само че добави, че „ един добър закон е прецизен, явен и изчерпателен и не се нуждае от спомагателни тълкувания от който и да е съдийски състав “. По думите му адвокати, юристи и прокурори показват, че нормативната база е остаряла.

„ Законът в частта за неизбежната защита не е по никакъв начин неприятен, посочи Хаджигенов. – Собствеността не е над човешкия живот, т.е. хипотезата, която се разнася напълно лаишки по всички медии – че за цената на два таса, за един фар, три буркана лютеница, пъстър тв приемник или каквото и да било няма проблем да се стреля и да се убива... правото на неизбежна защита не е право да убиваш, това не е лиценз за ликвидиране. Независимо от мнението на разнообразни некомпетентни жители, законът не е неприятен. Проблемът със закона е правоприлагането му. То обаче се дължи на некомпетентна и корумпирана прокуратура и Министерство на вътрешните работи – в действителност там е казусът, там е заровено кучето “.

По думите му апартаментските обири, „ които са главното знаме на патриотично настроените жители, искащи да убиват (...), не се проверяват въобще. „ И с цел да не се чудите – убийствата у нас не се проверяват въобще. Изключвам битовите убийства, т.е. внук закла баба си с брадвата, на които няма какво да им се проверява. Всъщност по престъпността у нас не се работи по никакъв мотив. Това е главният проблем, а не неприятното законодателство. То е положително и работещо, само че когато има кой да го ползва вярно и умело “.

За да обясни, Хаджигенов сподели: „ законът позволява да гръмнеш не апаш, а човек, който те е нападнал, и когато се бориш за живота си. Законът е безапелационен, че би трябвало да отговориш на нападението по метода, по който си атакуван, т.е. когато си атакуван от един човек с голи ръце, не можеш да го гръмнеш с картечница. Това е явно превишаване на рамките на неизбежната защита “.

„ Това, което ние желаеме, е въпросът, който касае навлизане на територията на собствеността, без значение дали е жилище, благосъстоятелност, гараж, двор и т. н. – изясни Атанасов. – Както се споделя в нашата Конституция, частната благосъстоятелност е свещена и неприкосновена и човек няма по какъв начин да знае кой в 2 ч. с какви планове ви влиза у дома, с цел да знаете вие по какъв начин да му отговорите съответно (...) Защитаващата се страна би трябвало да получи оптималната опция да се пази и да употребява абсолютния потенциал на мощ, който има, включително и смъртоносна “.
Николай Хаджигенов, Боян Атанасов
Снимка: bTV

„ Доказано е – сподели той. – че демократичното носене на оръжие понижава закононарушенията, понижава убийствата, самоубийствата, изнасилванията. Няма противоположна теза “.

Хаджигенов отвърна, че в Тексас, най-либералният щат във връзка с огнестрелни оръжия, имат най-високата престъпност в Съединени американски щати.

Никой не желае да убива, само че огнестрелното оръжие е психическа преграда за доста от нарушителите, уточни Атанасов.

Не е работа на жителите да се борят с престъпността, да стрелят необмислено. Ако няма страна, тяхна работа е да я изградят отначало. Затова споделям, че човек би трябвало да е по-умен, а не по-силен. Искрено се надявам да доживеем този миг, отговори юристът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР