В момента по никакъв начин здравеопазването не се подобрява, а

...
В момента по никакъв начин здравеопазването не се подобрява, а
Коментари Харесай

Проф. Асен Балтов, ГЕРБ: В момента здравеопазването не се подобрява, а затъва

В момента по никакъв метод опазването на здравето не се усъвършенства, а в противен случай – то затъва. Това сподели депутатът от ГЕРБ Асен Балтов в ефира на Нова Нюз.

Заради задълженията на „ Пирогов” би трябвало да бъде глобено и настоящето управление, безапелационен е Балтов.

„ Когато ме назначиха през 2017 година завършихме с съвсем 3 млн. загуба. На идната година – падна на половина, на третата – беше 100 000 лева 2020 година завършихме с 3 млн. и половина облага. А 2021 година доникъде на годината, до юни, краткотрайната облага беше 2 145 000. Ако беше траял този тренд, облагата трябваше да е над 4 млн. и нещата да са напълно други в момента”, сподели още той.

„ Тъжното е, че в болничното заведение, която до момента в никакъв случай не е имала пълномощник, ще бъде назначен някой, който да учи шефа по какъв начин да ръководи средствата. Това не е добре”, безапелационен беше Балтов.

На въпрос дали знае кой ще бъде назначен, той отговори: „ Не знам съответни имена. Предполагам, че те ще станат ясни скоро, тъй като би трябвало да бъде вписан в Търговския указател. Неприятното е, че се назначава още един човек, който няма да работи про боно, ще получава заплата от хората, които работят в „ Пирогов” и те ще се натоварят и с неговото заплащане, с цел да учи настоящия шеф по какъв начин да управлява”.

Според него прокуристът би трябвало да направи краткосрочна и средносрочна стратегия, с която да предложи възстановителен проект на сдружението, тъй че то да бъде избавено.

Запитан дали оповестените 16 млн. са пагубен дълг, той отговори: „ В никакъв случай не са. За 4 години по време на ръководството на ГЕРБ вложенията са над 50 млн. лева Т.е. това сдружение има капацитет. То не можа да се изяви поради Коронавирус пандемията, само че в този момент няма такава и би трябвало да се види, че в случай че работеше с капацитета, който имаше, то би трябвало да излиза на печалба”.

Балтов разгласи, че когато е застанал отпред на ръководството на болничното заведение през 2017 година просрочените й отговорности са били 14,5 млн. лева

„ Постепенно ги намалихме до 10 млн. и в този момент виждаме, че в рамките единствено на 8 месеца те са с 6 млн. и 100 хиляди от горната страна, което значи, че болничното заведение задлъжнява с съвсем 1 млн. на месец. Това не е добре. Явно ръководството не е качествено и добро”, счита той.

„ Изп. шеф сега ме размени тъкмо когато по време на служебните кабинети Стойчо Кацаров реши, че аз съм шарлатанин и че надали не има корупционни практики в „ Пирогов”. Видяхме, че няма нищо и до този миг нищо такова не е потвърдено. В момента текат още каузи, които ще текат може би 2-3 години, само че е реалност, че до момента нищо не е потвърдено и че болничното заведение беше принудена да стартира да работи по различен метод от Кацаров, който задължаваше болничното заведение да поема най-тежките Коронавирус случаи”, изясни още Асен Балтов.Той е безапелационен, че никога те не са коствали на болничното заведение толкоз, колкото е била пътеката.

„ Не се оказа помощ по никакъв метод на болничното заведение. Какво се случи след проекта 2/3 инфектирани да отиват в държавните лечебни заведения, а 1/3 единствено да поемат частните - по времена последната вълна, когато държавните лечебни заведения поеха по-голямата част от напрежението, частните гледаха по-леки случаи и съумяха доста бързо да излязат от рецесията с Коронавирус вълната”, добави той.

По думите му от началото на тази година всички частни лечебни заведения работят на цялостни обороти, а това не се случва в държавните и още част от тях не могат да се оправят.

„ До колкото знам в Александровска също би трябвало да бъде назначен пълномощник. Само че там може би има спор, тъй като до момента той извършва служба в ББР и няма по какъв начин да извършва служба и в двете. Може би и за това се забавиха нещата там”, разяснява още Балтов.

„ Не мога да приема, че министър Сербезова е съгласна да ръководят хора, които очевидно демонстрират, че не стават за тази работа. Защо на един човек, който е натрупал толкоз милиони задължения, му се поставя пълномощник вместо непосредствено да бъде заменен шефа и на негово място да се назначи нов шеф, който да поеме в действителност някакъв проект за бъдещето?”, запита той.

Относно предстоящото покачване на заплатите на лекарите и сестрите, Асен Балтов съобщи: „ Това е идващият препъни камък. Интересно ми е какво ще е решението на прокуриста, тъй като до колкото знам, груповият трудов контракт към този момент е разписан”.

На въпрос дали би трябвало да се планува нова Коронавирус вълна и дали лечебните заведения са подготвени за това, той отговори: „ Пари имаше планувани, дори се даваха 75 лева на искащите на 65 година да се имунизират по избор. Част от тези пари останаха и мисля, че не са изразходвани”.

И добави: „ Категорично съм на мнение, че би трябвало да се плануват средства, тъй като виждаме какво се случва в Китай и Корея. Има разновидности на Омикрон, които не ги лови никаква ваксина. И да сме имунизирани с 3 дози, и да си сложим 4-та, тези подварианти тя не ги хваща. Ако това в действителност пристигна от Китай, допускам, че не по-късно от края на септември ще имаме начало на такава вълна. Естествено там най-засегнати са тези, които нямат никаква ваксина, само че до момента в който се създаде такава за тези разновидности на Омикрон, ще има вълна”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР