В момента първият стълб оперира и работи на солидарен принцип.

...
В момента първият стълб оперира и работи на солидарен принцип.
Коментари Харесай

Работодателите мамят ли при осигуряване на 4 часа?

„ В момента първият дирек оперира и работи на взаимен принцип. Национален осигурителен институт няма да банкрутира. Национален осигурителен институт е просто админ на парични заплащания, няма свои пари. В момента солидарността изисква от тези, които работят, да се заплащат пенсиите. И би трябвало да поговорим по какъв начин може да бъде повишен бюджетът, по какъв начин да се запълнят пробойните. “

Този сподели Валери Апостолов , конфедерален секретар на КТ „ Подкрепа “, някогашен заместник-министър на обществената политика и учител в УНСС.

„ Масово експерти с високо обучение, квалифицирани служащи и ръководители се обезпечават напълно законно малко над минималната работна заплата, означи той. Постепенно давахме крила на сивия бранш и самите работодатели споделят, че през последните години той се е нараснал “, разяснява Апостолов пред „ БНР “. По думите му заплащането на заплата по банков път на този стадий няма да реши въпроса. Самите минимални осигурителни приходи не са пипани.

Апостолов разказа „ ловкост “ на работодателите да обезпечават служащи върху половината от минималната работна заплата , като им споделят, че ще работят на 4 часа, тъй като по Кодекса на труда това се брои за цялостен трудов стаж. По този метод половината заплата се заплаща „ под масата “, а заплахата е в разликата сред трудов и застрахователен стаж .

Експертът не е склонен пенсиите, несвързани с трудова активност , да бъдат в Национален осигурителен институт, защото по думите му тези заплащания не са обвързани с застрахователен принос към системата и имат темперамент на обществено подкрепяне . Според него заплащането на добавки на калпак води до незаинтересованост, тъй като принизява осигурителния принос към системата .

„ На лице, което е работило четири часа, когато пристигна време за пенсия, няма да му доближава половината застрахователен стаж. Няма знак на тъждество “ , посочи експертът.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР