В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19

...
В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: В момента основните вируси са три

" В момента главните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиален вирус. Това не значи, че други няма, само че тези най-често се срещат. Грипният вирус към момента не е в такава честа заболяемост, както ще стане в края на януари – към средата на февруари “, разяснява вирусологът проф. Радка Аргирова.

Според нея грипният вирус е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата.

" Симптомите засягат най-често дихателната система, а при децата се следи и кашлица. При тях доста по-често има и стомашно-чревни разстройства и диария, в сравнение с при възрастните. При възрастните има настинка, кашлица, ненадейно начало и мускулни болки “, изясни проф. Аргирова. Губенето на подушване към този момент не се следи.

" Има няколко нови подварианта на " Омикрон ". Има букет от няколко нови разновидността, всички те се стремят да намерят уязвимото място. Има доста забавно събитие в биологията, което не сме следили до момента – конвергентна еволюция, няколко по едно и също време са ориентирани към една и съща цел. Всички сили са впрегнати към това вирусът да оживее. Досега не сме имали такава зараза и толкоз дълго развиване “, уточни още експертът пред БТВ.

Според проф. Аргирова заплахата е за хронично болните хора, възрастните и децата.

Относно пневмонията в Китай, тя уточни, че там има още веднъж коктейл от остарели и познати вируси, които по едно и също време нападат детската популация в Китай, нов вирус няма.

Проф. Аргирова прикани да не се злоупотребява с антибиотиците, да се проветрява постоянно, да си мием ръцете и да се имунизираме.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР