„В момента обсъждаме единственият закон в държавата, който засяга всеки

...
„В момента обсъждаме единственият закон в държавата, който засяга всеки
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: БСП има значителен принос Бюджет 2022 да бъде най-социалният

„ В момента обсъждаме единственият закон в страната, който визира всеки българин, от бебето до столетника, и който влиза във всеки дом. Съвсем разумно имаме радикално противоположни отзиви по еднакъв въпрос. От това да се твърди, че този бюджет ни отдалечава от Еврозоната до това, че той форсира пътя към Еврозоната. От това, че ние продължаваме досегашната политика на ГЕРБ, до мнението на сътрудниците от ГЕРБ, че тотално разбутваме цикъла, стопански и финансовия, на развиване и вършим нещо ново. “ Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова от парламентарната естрада.

По думите ѝ този бюджет е доста друг, не просто поради числата, а поради неговата философия, която се разисква сега. „ Кризите трансформираха света и постановиха смяна и във финансовата, и в държавната, и в секторната политика. Това в България беше съчетано и със промяна на ръководството. Тоест имаме две огромни аргументи през днешния ден да застанем през вас с един друг бюджет, друг в огромното “, съобщи Нинова.

Тя изясни, че до момента и в света, и в Европа, и в България се е изповядвала философия на отдръпване на страната от основни браншове, само че рецесиите са посочили, че това е неверен модел и страната би трябвало да върне своята роля там, където ѝ е мястото. „ Онзи модел докара до това огромните на свободния пазар да унищожат дребните, да се усилва ножицата на неравенствата. Правителството на Петков дава отговор на тези справедливи и нови условия на развиване “, разяснява вицепремиерът.

Като ръководител на “БСП за България “ Нинова изясни, че левицата от дълго време моли за засилена роля на страната. „ Съжаляваме, че хората го усетиха през тежестите и през рецесията, само че явно е, че страната би трябвало да се върне. Ето това е първата огромна и основна разлика във философията на ръководството на България през този бюджет “, безапелационна бе Корнелия Нинова.

Втората основна разлика е обществената страна. „ 20 милиарда обществени разноски не са просто число, те демонстрират отношение. Те демонстрират ново отношение към обществената тематика. Не просто разхвърляне на тези обществени разноски, а обществени разноски в система, ориентирани към разнообразни групи от обществото “, разясни вицепремиерът.

Корнелия Нинова дефинира този бюджет като бюджет на демографското топене. „ Ние имаме голям народен проблем и предизвикателство – стопяването на българския народ с 800 хиляди за последните години. И всички политики е добре да подчиним на този въпрос “, безапелационна бе тя и добави, че парите от бюджета са ориентирани към децата и безплатните ясли и детски градини, към учениците и тяхното опазване на здравето, посредством финансирането на здравните кабинети в учебно заведение, към децата и здравословния метод на живот посредством увеличение на парите за по-качествена храна в учебните заведения, към децата и спорта, посредством увеличение на средствата за нови игрища и стадиони, към децата и образованието, посредством увеличение на средствата за стипендии. Правителството се грижи и за младите фамилии посредством увеличение на средствата за майчинството за 2-ата година и на детските надбавки за развъждане на дете. Правителството демонстрира и отношението си към опазването на здравето на нацията, като част от демографския проблем. Нинова уточни още спомагателното финансиране за общински и отдалечени дребни лечебни заведения, както и средствата за пенсии.

„ Обективно е, че това е най-социалният и най-левият бюджет, само че не е напразно най- обществен. Той е насочен към демографския въпрос. Може би не всичко се дължи на Българска социалистическа партия, само че имаме забележителен принос, участвайки в ръководството, това да бъде реалност “, безапелационна бе Нинова. Тя уточни още обстоятелства, заради които този бюджет се отличава в дълбочина на правенето на политика: „ Това е отношението централна власт – локална власт. В последните години страната прехвърляше на общините непрекъснато нови отговорности и нито един път в бюджетите тези нови отговорности не бяха обезпечени с пари. Сега, тук, не се трансферират нови отговорности, в противен случай, облекчават се от някои, само че има нарастване на финансирането. “

Според Корнелия Нинова доста същностен въпрос от ръководството на една страна е методът, по който е изработен бюджета. „ Капиталовите разноски, които са увеличени съвсем 2 пъти, са написани в бюджета. Не са оставени да бъдат в остатък, който на края на годината под формата на 2-3 милиарда да замине като ПМС-та без Народното събрание да се произнесе “, съобщи тя като добави, че политиката се прави в Народното събрание и неслучайно това държавно управление демонстрира отношение към Народното събрание. „ Като желаеме актуализация идваме тук, не я вършим с ПМС-та. Като желаеме бюджета за 2021 година да се ползва и първите 3 месеца на 2022 година идваме още веднъж тук. Идваме всякога, когато имате потребност да бъдем тук. Това също е коренна разлика на досегашния метод на правене на политика. Да се знае и да има ред в страната, да се знае коя институция защо дава отговор и никоя да не си надвишава правата, а взаимно да се управляват “, изясни още вицепремиерът.

Нинова изясни, че с цел да се развиват всички политики, най-важната е да се развива стопанската система. „ 3 неща са значими, с цел да се развива една стопанска система – вложения, които сме заложили в двоен размер повече, ползване, което чакаме да се увеличи с повишението на приходите на хората и експорт, за което сме заложили тласъци в бюджета. Ако създадем всичко това, показваме даже по-оптимистична прогноза – растежът може да стане повече от 4.8% “, съобщи тя.

На финала Корнелия Нинова приканва този бюджет да бъде подсилен, тъй като той има достолепия и та се: развита стопанска система, посредством роля на страната в нея, обществена страна, в помощ на народа, и първа крачка към действителна битка с демографската злополука на България, което би трябвало да бъде приоритет номер едно.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР