В момента нямаме други респираторни инфекции, които да предизвикват такива

...
В момента нямаме други респираторни инфекции, които да предизвикват такива
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: В момента няма грип А или Б. Има коронавирус |

В момента нямаме други респираторни инфекции, които да провокират такива недоволства, няма грип А, няма грип Б, няма парагрип. Имаме ковид. Ако имате някакви недоволства, вероятността да имате ковид е огромна. Стойте си у дома, даже да имате леки признаци и не разпространявайте инфекцията.

Това сподели по Нова телевизия пулмологът доктор Александър Симидчиев в коментар за епидемиологичната конюнктура в страната. Той призна, че е очаквал малко по-ниски стойности на разпространяване от регистрираните през днешния ден, само че още веднъж към 30% положителни от тестваните.

" Има доста променливи, които касаят това, което става в лечебните заведения, по тази причина протоколите би трябвало доста прецизно да се съблюдават. Нарастването на заразените поставя всички системи напрегнат - Спешна помощ, лечебните заведения, фамилните практики ", сподели пулмологът.

Той изясни и за какво от ден на ден младежи боледуват съществено и попадат в интензивни отделения:

Когато има толкоз доста инфектирани, неизбежно се заразяват и хора с генетични особености, с по-слаби защитни сили, с недиагностицирани съпътстващи болести. Това се открива, когато се лекува вирусната зараза. В момента имаме разразяващ се пожар. Това, което би трябвало да създадем, е да се дистанцираме физически, да носим защитни средства и да съблюдаваме хигиена, това е безусловно наложително ", безапелационен бе доктор Симидчиев.

Той прикани даже при дребни недоволства като запушен нос, раздразнение в гърлото, относително ниска температура да се потърси съвет от експерт и да се премине към самоизолация:

" Хората в огромна степен могат сами да усетят тежестта на болестта, тъй че когато човек е спокоен за положението си, има единствено температура и няма някакви усложнения с дишането и други съществени признаци, той може да се самоограничи. Когато има тревожни признаци – зной, ускорена периодичност на дишането е редно да се потърси профилирана помощ. "

Д-р Симидчиев разяснява и може ли да се диагностицира пневмония по телефона с обяснението, че несъмнено, това е невероятно, само че един обстоен диалог с пациента може да ориентира експерта за положението му.

За множеството хора този вирус не е рисков, само че рисковите групи би трябвало да се изолират и да съблюдават ограниченията, акцентира той.

Пулмологът сподели още, че като обща тенденция хоспитализираните понижават, само че броят на инфектираните пораства по-бързо, в сравнение с понижава процентът на приетите в болница и по тази причина лечебните заведения се задъхват.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР