В момента няма постигнато съгласие в рамките на Националния съвет

...
В момента няма постигнато съгласие в рамките на Националния съвет
Коментари Харесай

Всички в Тристранката подкрепят увеличението на нощния труд

В момента няма реализирано единодушие в границите на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). Работодателите са изразили свое мнение, има и други визии, в това число и за главната заплата.

Така общественият министър Деница Сачева отговори на въпрос за какво се е избрало 15% от минималната работна заплата за цена на нощния труд.

По думите й полемиките в това отношение не престават и няма дефинитивно решение. Има единодушие с всички сътрудници, че би трябвало да се увеличи възнагражданието и то да не е по-малко от 1 лев за всички браншове, сподели още Сачева.

Предложението на държавното управление за цената на нощния труд е - 0.15% от минималната работна заплата, само че не по-малко от 1 лев, както и да влезе в действие от 1 януари 2021 година

На въпрос какво ще направи МТСП, с цел да може медицинският личен състав в обществените услуги да се изравни по заплати с другите в учебните заведения, детските градини и яслите, Сачева увери, че тя ще упорства за това.

По думите общественото министерство е почнало създаване на Стратегия за човешките запаси в обществения бранш, като се водят диалози със синдикатите на медицинските експерти.

Освен това ще бъде показан цялостен план на личния състав в обществения бранш, прогноза за това какъв е предстоящият предстоящ дефицит и оферти за равнищата на възнаграждение в региона на обществения бранш. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР