В момента няма опасност инфекциозното заболяване денга да плъзне в

...
В момента няма опасност инфекциозното заболяване денга да плъзне в
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Денгата няма да ни застигне сега, а през лятото

„ В момента няма заплаха инфекциозното заболяване денга да плъзне в нашата страна. Регистрираният случай на болестта е от края на януари. Може обаче да се популяризира у нас през лятото. При температурни положения и болки в мускулите лекарите би трябвало да изпращат хората, които са били в чужбина, да се изследват в Центъра по заразни и паразитни заболявания ”.  Това изясни пред Lupa.bg  проф. доктор Тодор Кантарджиев.

 „ Ако пациентът има тресчица и болки по ставите, би трябвало да се изследва за чикунгуня. Досега случаи на денга и чикунгуня в нашата страна не са били доказвани.  Те могат да бъдат импортирани и публикувани в нашата страна от тигровите комари, които ги имаме от 10 година



В по-нисък % от двете болести човек може да почине ”, изясни някогашният началник на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

 „ 80% от хората не схващат, че вирусът, предаден посредством комари, се развъжда в тях и получават имунитет. 19,5 % имат температура, болки по мускулите, неразположение 1-2 седмици и единствено до 1 % могат да развият тежката клиника на болестта – това важи за западнонилската тресчица, разпостранена от нашите комари и за тежката денга и чикунгуня, които се предават от тигровите комари ”, разясни микробиологът.

Снощи ситуационният център на Министерството на външните работи разгласи, че предлага на българските жители да бъдат бдителни заради доста нарасналия се брой на случаите на заболяването денга в Аржентина и по-специално в региона към Буенос Айрес през последните седмици.

Препоръчва се потреблението на репелент против комари, също по този начин да и да не бъдат оставяни съдове, цялостни с вода за дълго време.

Очаква сe случаите да продължат да порастват заради изобилните превалявания в тези региони. Обявен е оранжев код за стихии и градушки в Буенос Айрес и в още 10 провинции в страната. При нужда се предлага имунизация против вируса, оповестяват от Министерство на външните работи.

На 1 март тази година Бразилия заяви, че инфекцията денга се популяризира с извънредно висок ритъм в страната. През първите два месеца от годината в южноамериканската страна са регистрирани 1 017 278 доказани или евентуални случая.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР