В момента няма нещо, което да не поскъпва, това са

...
В момента няма нещо, което да не поскъпва, това са
Коментари Харесай

Поскъпването на хляба - какви са причините?

" В момента няма нещо, което да не нараства, това са суровините преди всчико, пшеницата като суровина за произвеждане на брашно и надлежно на самун, електрическа сила, газ, няма нещо, което да не нараства ". Това съобщи в " Денят стартира " Савина Влахова - ръководител на УС на Съюза на мелничарите.

Влахова изясни, че пшеничената годишна продукция тази година е добра, само че ние сме част от интернационален пазар, където повишаването е реалност и нищо не можем да създадем. По думите ѝ единственото, което може да се направи за задържане на цените, е нахлуване в политика за понижаване на Данък добавена стойност на хляба.

В студиото на " Денят стартира " тематиката разяснява и Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

" По принцип енергийните първични материали, които са основен съставен елемент в ценообразуването на доста артикули и, несъмнено, хлебните произведения не вършат изключение, ненапълно оправдават покачването на цените, само че дано не изпадаме и в крайности, защото има и други процеси, които също дефинират дали цената на пшеницата пораства ", изясни той.

По думите му цената на пшеницата пораства, а българските производители евентуално преориентират производството си към експорт, вместо да пласират продукцията си у нас, което може би изяснява за какво на пазара няма свръхпредлагане, както би трябвало, а по-скоро дефицит.

" Малко е популистко да се приказва незабавно за събаряне на Данък добавена стойност, тъй като има някакви краткотрайни структуроопределящи фактори във връзка с цената. Мисля че в пазар като земеделския в България, където има изключително огромна централизация на пазарен дял, тосет доста малко компании управляват огромен пазарен дял, по-скоро при шоково повишаване на основни първични материали като енергийните, неналичието на конкуренция този бранш ползволява крайните цени на този артикул да пораснат доста бързо ", разяснява Владимиров.

Вижте повече във видеото

Репортер в Пловдив: Деница Торньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР