В момента няма непосредствена опасност от птичи грип за хората.

...
В момента няма непосредствена опасност от птичи грип за хората.
Коментари Харесай

Ако птичият грип пипне човек, ще протича тежко

В момента няма непосредствена заплаха от птичи грип за хората. Той не е обхванал огромен брой птици сега, само че за сметка на това е публикуван измежду всички типове.
Това сподели в ефира на " Твоят ден " ръководителят на лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев. По думите му казусът идва от тежкото протичане на типа H5N1. " Това важи по-конкретно за животни, като изключително тежко визира котките.
Веднъж тръгне ли да се популяризира измежду бозайниците, значи, че мутира все по-близо до индивида. Нямаме имунитет към птичи грип, тъй че в случай че стигне до хората, ще бъде обвързвано с тежко протичане.
Възможността да се заразим идва, в случай че вирусът доближи доста надълбоко в дихателните пътища. Предаването от човек на човек би светнало алените лампи ", разяснява той. И добави, че разновидностите на H5N1 го вършат по-опасен, в сравнение с е.
" Тези разновидности се разграничават доста един от различен, протичането е тежко, животните имат дихателни проблеми. Вирусът се развъжда относително бързо ", изясни доктор Илиев. 
H5N1 или по-известен като птичи грип продължава своето разпространяване измежду говедата в няколко щата в Америка. Преди две години щата Юта загуби милиони птици поради смъртоносна зараза, популяризирана от диви пернати. Отскоро за първи път се следят случаи на болестта измежду млекодайни крави.
Министерството на земеделието и храните на Юта се пробва да защищити локалните крави от заразяване. За разлика от птиците, инфектираните крави съумяват да се възстановят. Според специалистите това не би трябвало осезаемо да се отрази на цените на млякото в магазините.
При цените на яйцата обаче нещата са по-различни. Те се усилват от месеци насам, а разпространяването на птичия грип може да утежни нещата още повече, защото птицефермите във всичките щати се борят с огнища на болестта.
Освен измежду добитъка, учените в Антарктика предизвестяват за разпространяването на смъртоносния вирус измежду локалните популации пингвини и корморани. Наскоро управляващите в Тексас оповестиха, че служащ във плантация е дал позитивна проба за птичи грип, който се е популяризирал измежду млекодайни крави. Въпреки това здравните чиновници и учените споделят, че няма непосредствена опасност за хората.
Случаят в Тексас е едвам вторият, в който болестта е доказано при човек в Съединените щати. Първият е регистриран през 2022-ра година в Колорадо, при човек изложен на контакт със инфектирани домашни птици. И при двата случая болестта е минало леко.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР