В момента не пациенът, а парите са акцент в нашето

...
В момента не пациенът, а парите са акцент в нашето
Коментари Харесай

Кардиолог: В момента не пациенът, а парите са акцент в нашето здравеопазване

В момента не пациенът, а парите са акцент в нашето опазване на здравето. Подобно нещо би трябвало да се промени. Трябва да се затворят течовете и да има повече пари в опазването на здравето, защото в този момент най-ощетени са обществено слабите. Това сподели в утринния блок на Нова телевизия проф. Иво Петров, съветник по кардиология.

Трябва фонд, който да вкарва новите методики. В момента заплаща пациентът, което не е вярно. Българинът като пациент доплаща най-вече за лекуване. Това би трябвало да се отстрани, съобщи той и добави, че НЗОК и спомагателното здравно обезпечаване са тези, които би трябвало да покрият разноските.

,,Защо в България има толкоз доста лечебни заведения, а множеството излизат да се лекуват в чужбина? Защото тези лечебни заведения са неефикасни. Има потребност от съкращаване на тези лечебни заведения и да се увеличи ефикасността. Трябват модерни модели, както е в Европа’’, уточни още Петров.

,,Застрахователя е нещо друго от осигурителя. Това са два модела, при което липсва договаряне със съсловни организации. Когато фонда го оставяме да взема решение какво да прави - това е притеснителното’’, изясни по тематиката ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

,,Трябва да се разбере какво вършим с онколекарствата, със скъпото лекуване. Затова доплащането би трябвало да е регламентирано, в този момент е нерегламентирано. Моделът би трябвало да е подобен, с цел да е в услуга на обществото’’, сподели той.

,,Проблемът не е в пътеките, а в онколечението и заплащането на пациентите в чужбина.
Преди да вършим промени по приходите, би трябвало контролът да се повиши’’, приключи Иван Маджаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР