В момента не може да се говори за имотен балон,

...
В момента не може да се говори за имотен балон,
Коментари Харесай

Имотният балон започна да се надува

В момента не може да се приказва за заможен балон, само че има такава наклонност, съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев пред БТВ. Заради пандемията е предстоящо да се усилват банковите влогове макар нулевите лихви. Хората фактически са обезпокоени и икономисват, което значи, че имат доверие на банките. От друга страна, очевидно няма други капиталови благоприятни условия и по тази причина се усилват покупките на жилища и ние деликатно следим този развой. Затова и Българска народна банка предизвестява банките да бъдат по-внимателни при отпущането на заеми за покупката на жилища. За надзор на обстановката способства и наредбата за увеличение на така наречен антицикличен финансов буфер, добави Радев.

Според него присъединението към еврозоната ще докара до увеличение на приходите. Неслучайно синдикатите са едни от най-големите последователи на този развой, разяснява още той. Гуверньорът на Българска народна банка увери, че банковата система в България е постоянна, с висока ликвидност и финансова адекватност, без значение от сложната година.

" Технически сме подготвени да правим огромния размер работа, който следва през идващите две години за присъединението ни към еврозоната. Остават политическите решения. Страната ни е в добра изходна позиция по повод фискалните индикатори ", сподели още Радев.

Гуверньорът на Българска народна банка не позволява сериозен пробив в ръководството на обществените финанси, с цел да не можем да спазим критериите за участие в еврозоната.Според него инфлацията през 2022 година ще се стабилизира, само че ще остане на равнища по-високи от тази година.

" Има два типа фактори, които въздействат. Едните са така наречен преходни - свързани с възобновяване на стопанската система, нарасналото търсене и проблеми с предлагането поради към момента нарушените вериги на доставки. Очакваше се, те да преминат бързо, само че в този момент се вижда, че това ще отнеме повече време. От друга страна са структурните фактори, свързани с цената на труда и демографските проблеми, образованието. Те въздействат дълготрайно и не са добре изследвани ", изясни Димитър Радев.

След почналото икономическо възобновяване през 2021 г.икономиката на България ще се върне на нивото отпреди пандемията при започване на идната година. Според Радев обаче страната ни се нуждае от изпреварващ растеж на Брутният вътрешен продукт - доста над междинното равнище за Европейски Съюз, " който за жалост не се следи в средносрочен проект ".

Управителят на Българска народна банка се разгласи за приемане на законодателство, което да реши всички аспекти на разнообразни санкционни режими от вида на " Магнитски " и тяхното използване.

" В противоположен случай ние ще сме в ситауция - взимат се решения, които и юридически, и морално са уязвими ", сподели той.

Според Радев правенето на разширени черни описи от българската страна е " противоречиво " и това го показвали решенията на съда.

" Политиците комфортно трансферираха този проблем на банките. Банките се преценяват с наредбите на способените органи - ДАНС, поркуратура, съд, както и общия случай на блокиране на сметки от Национална агенция за приходите ", разясни Радев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР