В момента най-големият оръжеен доставчик на Украйна всъщност е Русия.

...
В момента най-големият оръжеен доставчик на Украйна всъщност е Русия.
Коментари Харесай

Дойче веле: Свършват ли съветските оръжия на Украйна?

В момента най-големият оръжеен снабдител на Украйна в действителност е Русия. Изоставената и плячкосаната от украинците съветска бойна техника е повече, в сравнение с всичките оръжия, доставени на Украйна от западните страни. Как и от кое място Украйна получава оръжие – този въпрос преглежда материал на Дойче веле.

Роман Гончаренко
Дойче веле

Швейцария още веднъж сподели „ не “. В началото на ноември държавното управление в Берн отхвърли настояването на Берлин за даване на Украйна на създаваните в Швейцария 35-милиметрови боеприпаси за немските танкове за противовъздушна защита „ Гепард “. Предишният сходен отвод със същите претекстове - неутралитетът на Швейцария - дойде през юни. Според медийни информации, в този момент Германия искаше да даде на Украйна 12 400 броя от тези муниции. Дотук Берлин е доставил на Киев 30 излезли от приложимост танка " Гепард ", които са подобаващи и за битка с дронове. Още преди доставката на танковете беше известно, че няма задоволително боеприпаси за тях.

Това демонстрира колко е мъчно за Украйна да премине от руско въоръжение към такова по стандартите на НАТО. Първите доставки западно оръжие страната получи още в годините преди съветската инвазия, а в седмиците директно преди началото на войната тези доставки бяха ускорени.

Има западно оръжие, само че има и проблеми с логистиката

Днес Украйна получава от ден на ден оръжие от Запада. Като цяло обаче оръжейните доставки са лимитирани: модерното тежко въоръжение, като доставените през последните седмици от Германия ПВО-системи IRIS-T или NASAMS от Съединени американски щати, се броят на пръстите на двете ръце. Украйна е получила още няколко десетки броя гаубици от страни от НАТО, както и американски системи за залпов огън HIMARS. От по-старите системи - като американските бронетранспортьори M1117 - на Киев дотук са предоставени няколкостотин бройки.

Поддръжката и ремонтът на това западно въоръжение се прави в прилежащи натовски страни, защото Украйна не разполага със съответната инфраструктура. " Друг проблем със западното оръжие за Украйна е това, че приказваме за разнообразни типове оръжие - американско, английско, френско, немско, шведско ", споделя украинският боен специалист Серхий Храбски. Вярно е, че те дават отговор на един и същи стандарт, само че при поддръжката им има разлики.

Това удостоверява и австрийският полковник от Генералния щаб на армията Маркус Райзнер: " Там в това време са се натрупали толкоз разнообразни оръжейни системи, че логистиката е оптимално затруднена. В последна сметка Украйна е голяма страна и е доста мъчно верните боеприпаси да стигнат до верните оръжия ", показва той.
Доставяните на Украйна западни оръжия имат нещо общо: всички те имат дребен обхват на деяние - далекобойността им не надвишава няколко десетки километра. Киев от дълго време упорства за оръжия с по-голям обхват на деяние, както и за западни самолети и танкове, само че до момента това негово предпочитание остава неизпълнено.

Съветски танкове от Полша и Чехия

В голямата си част украинското въоръжение е руско, доставено главно от страни от Централна и Източна Европа - в това число и тъй като за него е обезпечена нужната логистика. " Бойната авиация на Украйна е руска, а артилерийските й системи са смесени ", споделя за Дъждовни води Храбски. Подобна е картината и при бронираната техника - танковете и бронетранспортьорите.

Последният образец са доставените 90 осъвременени танка Т-72 от Чехия, както и още няколкостотин преди този момент от други страни, само че главно от Полша. За това въоръжение Киев получава и нужните боеприпаси. „ Натовските системи са по-добри, само че казусът е, че нямаме задоволително от тях “, написа при започване на август във Facebook украинският режисьор, а сега боец на фронта Олег Сенцов.

Първите съвременни натовски ПВО-системи

Може ли ситуацията да стане сериозно за Украйна, когато тя стартира да привършва руският вид въоръжение, а доставките на западни мостри се бавят? Този въпрос се разисква интензивно в обществените мрежи, само че публични данни няма, защото приказваме за поверителна информация.

И въпреки всичко има такива образци, напомня немският боен специалист от Европейския съвет за външни връзки в Берлин Густав Гресел: „ Когато руснаците нападнаха с крилати ракети, украинците успяваха на всеки осем до 10 изстреляни ракети да обезвредят единствено по две или три, защото не разполагаха с задоволително боеприпаси за системите Buk-M1 und S-300 “. След като украинската войска получи западните системи за противовъздушна защита IRIS-T и NASAMS, тя към този момент е в положение да се отбранява доста по-добре. Междувременно няколко натовски страни взеха решение да дават на Украйна свои по-стари ПВО-системи, като американската HAWK, да вземем за пример.

Друг значим въпрос е по кое време Украйна ще стартира да привършва руския вид боеприпаси. Запасите на страната бяха понижени след серия от детонации във военни хранилища още преди началото на войната, считани за актове на бойкот. " В Източна Европа към този момент няма доста останало руско оръжие ", споделя Гресел. Много от тези страни могат да създават боеприпаси, само че не и самите оръжия. Значително са намалели и запасите от боеприпаси за руските ПВО-системи " Стрела " и " Оса ", които Киев получи от някои източноевропейски страни.

Стотици плячкосани танкове от Русия

Густав Гресел дефинира като изцяло целесъобразно желанието на Киев за прекосяване напълно към западно въоръжение. Този развой може да се форсира, в случай че някои страни, в това число и Германия, вземат съответните политически решения.

Серхий Храбски пък показва, че сега най-големият оръжеен снабдител на Украйна в действителност е Русия. Той има поради изоставената и плячкосана от украинците съветска бойна техника. По данни на списание " Форбс " това оръжие е повече, в сравнение с всичкото доставено на Украйна от западните страни. До края на септември Украйна е придобила по този метод 400 съветски танкове и 700 бронетранспортьори. Повечето от тях са обаче остарели модели.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР