В момента липсва в обществото консолидация за промяна на системния

...
В момента липсва в обществото консолидация за промяна на системния
Коментари Харесай

Социолог: Възможни са изненади на изборите, но не и по отношение на първата политическа сила

В момента липсва в обществото консолидация за смяна на систематичния модел на страната, по тази причина не бих споделил, че можем да чакаме изненада във връзка с първото място от вота на хората.

Това разяснява пред бТВ социологът Добромир Живков. 

При Политическа партия има белези за сполучлива готовност, само че и съществува риск от загуба на поддръжка именно  в неделя, уточни той.

Със песимизъм чувам, когато ми се приказва, че Възраждане е новото антисестемно, като евентуален втори в идните избори. Според мен партията се движи в своята си ниша и не виждам индикации, че там може да се случи нещо доста и резултатите от изборите да надвишават упованията, уточни той.

Движение за права и свободи е на трета позиция в изследванията, тъй като при по-ниска изборна интензивност напред излизат партии с твърди електорати като Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, ГЕРБ, само че и Демократична България имат устойчиво ядро. Важно е да се видят партиите в долната част на таблицата, защото там също има промени. Изправи се БГ през последните две седмици набира сила и симпантизанти, уточни той.

Не бива обаче да забравяме, че когато проучваме социологическите изследвания преди избори, че те са правени 10-14 дни преди самия избор. А съществени разбърквания могат да настъпят два-три дни преди самите избори и те могат да бъдат сериозни за партиите, които се намират към 4-процентната преграда, уточни социологът. 

Проучванията сочат, че към половината от запитаните считат да упражнят правото си на глас. Това значи, че в края на акцията доста хора се политизират. Това е добър знак, тъй като легитимността е добра за всяко ръководство. Но въпреки това не трябва да забравяме, че тези 50% единствено са заявили желанието си за гласоподаване, но не всички ще го изпълнат, изясни той. 

Последните дни от акцията са доста значими, тъй като с помощта на тях можем да чакаме изненади, в това число и от самите политически партии. Една такава изненада може да се окаже Политическа партия, считам аз, уточни той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР