В момента имаме осем поредни дни, в които базовото репродуктивно

...
В момента имаме осем поредни дни, в които базовото репродуктивно
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Още седмица с такова увеличение на заразените с COVID-19 и всичко приключва

" В момента имаме осем следващи дни, в които базовото репродуктивно число е над 1.3. Още шест дни по този начин и всичко завършва. Сега лечебните заведения са съвсем претъпкани. Още шест дни с това число значи всеки ден 30% нарастване на хората, които имат потребност от болнична помощ ", сподели той.

Според него репродуктивното число първо би трябвало да падне под 1.3. Ако успее да падне под 1.1, здравната система може и да успее да издържи. Под 1 би трябвало да бъде базовото репродуктивно число, с цел да се заприказва за разтоварване на лечебните заведения, счита Витанов.

Сценариите са най-различни и зависят от резултата на ограниченията. Платото би могло да е много ниско. Ако през ноември успеем да устискаме с ниско плато и декември случаите продължат да понижават, ще можем да изкараме една спокойна Коледа. Ниско плато за мен е под 2000 нови случаи дневно. Лошият вид е да не се случи тази работа. Най-негативният сюжети е да се пробие всичко и случаите да продължат да порастват, счита той.

Според него обстановката в страната дава съображение да се тревожим. Той предвижда, че в 11 области заболеваемостта ще бъде над 1000 на 100 000. Очаква се Благоевград да се причисли към тези области. Единствено в Кърджали обстановката е по-спокойна и региона може да доближи до алената зона, само че не и до тъмночервената.Според него обаче цялата страна е в риск от повишаване на случаите.

Когато преди два месеца започнах да приказвам за второстепенен пик, ме попитаха какъв брой ще станат случаите. Аз не пожелах да кажа точна цифра, само че цифрата беше сред 7000 и 7500. В момента пиковата стойност е към 6800. На мен 20 000 инфектирани дневно ми наподобява прекалено много. Тези случаи, които са в портала, са единствено записаните и са единствено част от инфектираните. Това са симптомните. Да предположим, че са 2/3 от общия брой. За да достигнем до действителното число, би трябвало да умножим цифрата по две, което прави към 120 000 или 1/3 от българското население би трябвало да се болести в един ден, изясни той.

Според него ограниченията ще дадат резултат, само че на по-късен стадий, след към 2 седмици. Той е на мнение, че в случай че в края на идната седмица случаите паднат под 5000, то тогава ще може да се каже, че ограниченията имат резултат.

5256 са новозаразените у нас - 9,86% от тестваните

При делта разновидността се вижда нараснала заболеваемост в групата сред 0 и 19 години. Когато децата потеглиха на учебно заведение, кривата на заболеваемост стартира да пораства и доближи 500 в тази група. Тя има още накъде да пораства. Броят на инфектираните деца би могъл да се удвои. Затова съгласно мен не е добре да се минава в присъствено образование. За мен децата са ужасно скъпо нещо. Аз не бих пуснал най-ценното си нещо да върви някъде в пика на пандемията, бих изчакал няколко седмици, показа математикът.

Според проф. Витанов заболеваемостта при децата би трябвало да падне под 100,  за да се върнат в клас, а общата заболеваемост в страната би трябвало да е под 1000. Кривата на заболеваемост при възрастните е в застой, добави математика. Той е на мнение и, че цялостен локдаун няма да има до изборите.

До тогава пикът може да премине и броят на случаите да стартира да понижава. Аз разбирам тоталния локдаун като възбрана за всички да излизат и режим със SMS. Локдаун единствено за неимунизираните е мярка, която може да се приложи в областите с над 1000 болни на 100 000 население. В цялата страна обаче надали ще се сътвори такава обстановка до изборите, счита проф. Витанов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР