В момента има недостиг на 7 медикамента у нас, за

...
В момента има недостиг на 7 медикамента у нас, за
Коментари Харесай

Мавров: В момента има недостиг на 7 медикамента у нас, за които продължава да има сигнали

В момента има дефицит на 7 медикамента у нас, за които продължава да има сигнали, че липсват в аптечната мрежа. Това сподели на брифинг доцент Момчил Мавров – шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето.

Едното лекарство, за което има сигнали за дефицит, е Пулмикорт. За медикамента не са постъпвали уведомления от притежателя на позволение за приложимост за краткотрайно или непрекъснато прекратяване на доставките, все още доставките се ускоряват, планувани са нови доставки до края на 2022 година

Мавров посочи, че информацията се базира на сигнали, Министерството на здравеопазването не е открили дали има дефицит.

Другият медикамент е Вентолин, за него са осъществени инспекции, за него има информация от притежателите на позволение за приложимост, че има ежемесечни доставки към търговците.

Доста сигнали за дефицит са получени и във връзка с Осимпик. През тази година от медикамента са импортирани 60% повече от всекидневно доставяните количества в предишни години, уточни Мавров. Към момента не се открива дефицит на Осампик от инспекциите, които министерството е направило в мрежата на търговците на едро. Вече по какъв начин се разпределя към търговците на дребно е обособен въпрос, заключи Мавров.

Ремирта е другият медикамент, за него има писмо от притежателя на позволение за приложимост, че има неспособност за произвеждане в къси периоди, само че се чака доставка на лекарствения артикул при започване на декември.

Следващото лекарство е Тресиба. За него има единствено един сигнал от жител, който е задоволен, уточни Мавров. Направено е нужното преразпределение на продукта в аптечната мрежа.

Новорапид е другият медикамент. От него са планувани доставки на към 20 000 флакона през декември и през януари се чакат доставки на още 10 000 флакона и пазарът би трябвало да бъде удовлетворен, означи той.

Сигнали за дефицит са получени и за Фраксипарин. И за него има писмо от притежателя на позволение за приложимост на продукта за краткотрайно прекъсване на доставките от 14 ноември 2022 година По отношение на този артикул има заместители, изясни той.

Извънреден импорт на медикаменти не се възнамерява, уточни Мавров.

Доц. Мавров напомни, че преди време беше основан Специализиран съвет, в който членуват представители на фармацевтичната промишленост, на фармацевтичното съсловие, на Националния съвет по цени и реимбурсиране, за разискване и намиране на решение на проблемите с дефицита. След няколко срещи, всички участващи страни са изразили, мнение, че е нужна смяна в нормативната база. Според тях проблемите се дължат на непълен сихрон и недобра организация.

Търговците на дребно се оплакват, че не могат да получат информация за наличностите в складовете на едро, само че законът това не го разрешава,  а този достъп би трябвало да им бъде обезпечен, добави още той. Наблюдаваме медикаментите и когато количеството им спадне под 65 %, забраняваме реекспорта им, а би трябвало този % да се увеличи, с цел да няма дефицит, добави Мавров.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР