В момента Европа е по-близо до война, отколкото е била

...
В момента Европа е по-близо до война, отколкото е била
Коментари Харесай

Полският външен министър: Европа е изложена на най-голям риск от война от 30 години насам

В момента Европа е по-близо до война, в сравнение с е била през последните 30 години, предупреди външният министър на Полша по време на третия кръг от дипломатически договаряния тази седмица, ориентирани към понижаване на напрежението сред Русия и Украйна. Това съобщи Ройтерс.

Обръщайки се към пратениците на 57-те страни членки на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), Збигнев Рау не назова Русия, само че изброи редица спорове, в които се твърди, че тя е забъркана.

" Изглежда, че рискът от война в зоната на ОССЕ в този момент е по-голям от когато и да било през последните 30 години. От няколко седмици сме изправени пред вероятността за сериозна военна ескалация в Източна Европа ", съобщи Рау в тирада, в която очерта целите на страната си, която тази година е ротационен ръководител на организацията.

Полша е измежду членовете на НАТО, които се опълчват най-яростно на това, което считат за ревизионистични упоритости на Русия в Източна Европа.

" Трябва да се съсредоточим върху мирното разрешаване на спора в Украйна и към нея ", добави Рау и прикани за " цялостно ценене на суверенитета, териториалната целокупност и единството на Украйна в границите на интернационално приетите ѝ граници ".

Русия е разположила повече от 100 000 бойци покрай границите си с Украйна, която към този момент се бори с подкрепяните от Москва сепаратисти в източната си част. Припомняме, че Русия анексира украинския район Крим през 2014 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР