В момента 6 лица от Държавен фонд Земеделие са с

...
В момента 6 лица от Държавен фонд Земеделие са с
Коментари Харесай

Шестима служители от Държавен фонд `Земеделие` арестувани във връзка с разследването срещу Миню Стайков

В момента 6 лица от Държавен фонд " Земеделие " са с мярка задържане по реда на ЗМВР за 24 часа. Това разгласи зам.-главният прокурор Иван Гешев, откакто по-рано през днешния ден Спецпрокуратурата, ГДБОП и КПКОНПИ организира акция по отношение на следствието по досъдебното произвеждане против алкохолния необут Миню Стайков. Бяха претърсвани кабинети и адреси на чиновници, бяха конфискувани документи  за осъществяването на Програмата за развиване на селските региони и Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш.
 Проверка в болничното заведение на пандиза: Миню Стайков и Митьо Очите в реанимация с шоколади и хранителни добавки  Кой е алкохолният необут Миню Стайков
Малко преди 12 ч., когато на място бяха извикани публицисти за брифинг, бяха изведени с белезници двама мъже и една жена.

Миню Стайков бе задържан след акция на 5 септември 2018 година в предприятията " Винпром Карнобат ", " Разузнавателна служба на Великобритания Индустрис ", " Топаз мел " и др. На 6-и Спецпрокуратурата упрекна Стайков и още 7 души в присъединяване в група за продажба на акцизни артикули без бандерол, данъчни закононарушения и пране на пари. Един от тях бе синът му Стайко Стайков, който бе разгласен за търсене, а след това - задържан. Сега Миню Стайков е в болничното заведение към пандиза.

Според проверяващите данъчните закононарушения са осъществени в интервала 2009 г.–2018 година, като действителни търговски сдружения са подправяли счетоводните си регистри. В тях включвали фактури от сдружения от вида „ изчезнали търговци “ за действие на скица на данъчна машинация. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на проведената незаконна група и по този метод се е избягвало заплащането на налози в огромни размери по смисъла на Закона за Данък добавена стойност.

Тогава Специализираната прокуратура показа на съда доказателства, че групата е провела производството на цигари в незаконни заводи и ги е разпространявала на черния пазар. С дейностите си участниците са избегнали и заплащането на Данък добавена стойност и са възстановили неследващ се данъчен заем в размер на 1 016 139 лв. при комерсиална активност.

През ноември 2018 година Апелативният профилиран углавен съд наложи запор над дружествените дялове и банкови сметки на предприемача Миню Стайков, както и забрана над голям брой негови недвижими парцели в цялата страна – аграрни земи, жилища, здания.

Акция по отношение на следствието имаше и при започване на месец май, когато от офиси на земеделци, получаващи средства по аграрни европрограми, имаше арестувани. Тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев сподели, че става дума за дейности от страна на " бизнес империята " Карнобат ". Имаше конфискувани документи, свързани с въпросните стратегии. Анонс, че се търсят и негови настойници в Държавен фонд " Земеделие ", беше изработен още при започване на май.

В рамките и на това следствие за пари от европрограмата " Млад фермер " показания даваше и Румен Порожанов дни, преди да подаде оставка поради абсурда с еврокъщите.

Кой е Миню Стайков

Името на притежателя на " Винпром - Карнобат " ООД Миню Стайков неведнъж е замесвано в престъпни афери. Компанията - притежател на винпрома - " Разузнавателна служба на Великобритания индустрийс ", попада в полезрението на правоохранителните органи при акция от 2000 година против контрабандата на алкохол. Разузнавателна служба на Великобритания създава всички високоалкохолни питиета с марките " Савой клуб ", " Венец ", " Карнобат ", " МакКой ".

В навечерието на парламентарните избори през 2005 година е забъркана в нов скандал. При нова спецакция от хранилища на " Разузнавателна служба на Великобритания Индъстрис " са конфискувани над 11 000 бутилки алкохол с подправен бандерол. Тогава антимафиотите влезнали и в офиси на компанията на столичния бул. " Джеймс Баучер " 77-78, която отново съгласно медийни изявления, е благосъстоятелност на някогашната силова формация СИК. Тогава са формирани шест следствени каузи в София, Бургас и Пловдив, които завършват без присъди.

Стайков постоянно се появява в компанията на политици. От обява на " Капитал " излиза наяве, че през септември 2005 година тогавашният министър председател Сергей Станишев участва на откриването на нов цех и административна постройка на " Винпром Карнобат ". Стайков е непосредствен и до президента Георги Първанов. През 2003 година той наградил предприемача с юбилеен орден " 100 години Илинденско-Преображенско въстание " като труженик за тракийската идея и спонсор. Година по-късно Първанов посещава винпрома в Карнобат в компанията на депутатите от Българска социалистическа партия Любомир Пантелеев и Стойко Танков. Стайков получава нов подарък - пушка " Меркел " с колекционерска стойност, написа в. " Сега ".

Според други изявления Миню Стайков и брачната половинка му Рени са близки с " някои от факторите в Министерство на вътрешните работи ". Той бил видян на рожден ден зам.-министъра на вътрешните работи Камен Пенков в държавното управление на тройната коалиция. Наскоро името на Пенков изплува около аферата с ареста на Митьо Очите и предприемача Бенчо Бенчев.

През 2011 година синът на предприемача Стайко Стайков се дами за Александра - щерка на туристическите босове Ветко и Маринела Арабаджиева. Малко по-късно те се разделят.

През 2012 година кучета нападнаха и съвсем раздраха жена на ул. " Лескова гора " в столичния кв. " Бояна ". Според информацията на локални поданици кучетата са благосъстоятелност точно на предприемача.

През 2013 година името на бизнес семейството още веднъж се появи в медиите към аферата " Захарно петле ", ориентирана към пресичането на източване на Данък добавена стойност. По случая беше задържан синът на Стайков. По това дело също няма присъди.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР