В момента 10 души заразяват 11, т.е. 50 000 заразяват

...
В момента 10 души заразяват 11, т.е. 50 000 заразяват
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: В момента 10 души заразяват 11 |

В момента 10 души заразяват 11, т.е. 50 000 заразяват към 60 000. Това е доста, само че не е задоволително, с цел да се стигне до групов имунитет, който да спре пандемията, сподели по Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Ако продължим още 2-3 години и това ще стане, само че нямаме време да чакаме. Дай Боже, да пристигна ваксина и тя да е ефикасна, посочи епидемиологът.

8-9 място по смъртност, което разделяме с Хърватска сега, не е толкоз неприятно, тъй като бяхме на второ. Макар че това не е тъкмо, каза доцент Кунчев.

Това, което споделяме като заболяемост, не е заболяемост, тъй като не всички позитивни имат признаци, само че в обществото към този момент се утвърдиха тези две категории. Изчислението се прави на база какъв брой са смъртните случаи на милион население. По този индикатор, според данните на Европейския център за надзор на болесттите, нашият % е 1,1. Това е на седмична база.

Нищо не мога да изключа, виждайки какво става по света. Ние сега сме със заболяемост 33,3 на 100 хиляди. Израел е със заболяемост 867 на 100 000 – 32-33 пъти над нашата. Ако се случи такова нещо, никой не знае какви ограничения би трябвало да вземем. Израел безусловно затвори страната, хората нямат право да излизат от у дома за три седмици. Ръстът при тях е за доста малко време, сподели доцент Кунчев.

Той дефинира вируса като динамичен и акцентира, че при ниски стойности на разпространяването му през август и септември в този момент още веднъж е почнал лек растеж в броя на инфектираните.

„ В съпоставяне с двете предходни седмици увеличението е малко над 50%, което е неприятно. Все отново обаче сме под 300 случая на ден, което ни слага във втората половина на класациите в Европейски Съюз ”, сподели още той и уточни, че страната с най-висока заболеваемост в Европа в момента е Черна гора, а те бяха оповестили, че са се справили с вируса.

Главният здравен контрольор изясни, че ограничаващи ограничения ще се постановат единствено в огнищата, няма да има блокиране на цели обитаеми места. Той цитира последният случай в с. Зайчар, където са били затворени заведенията, тъй като там хората реализират тесни връзки. Хранителните магазини обаче са траяли да работят.

Не е належащо да постановяваме ограничения силово, желаеме да научим хората да се пазят сами, акцентира Кунчев - само че когато се твърди, че няма подобен вирус, е ясно, че хората няма да се пазят.

В момента обсъждаме персоналният доктор да има право да дава болнични в границите на седмица или 10 дни на родители, чиито деца са под карантина. Ако децата са дребни по този начин или другояче някой би трябвало да ги гледа у дома. Стремим се да улесним малко и този развой, сподели в умозаключение основният здравен контрольор. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР