В момент, в който спортът постепенно се връща към ритъм

...
В момент, в който спортът постепенно се връща към ритъм
Коментари Харесай

Въпрос на имидж: каква цена ще плати Джокович след скандала в тениса?

В миг, в който спортът последователно се връща към темп с изменена реалност, тенисът минава през лична рецесия. В центъра й изненадващо стои Новак Джокович, който с дейностите си в последния месец заплашва положителния си имидж, граден през годините.

Организирането на демонстративни шампионати на Балканския полуостров стартира като концепция за реклама и разпространение на тениса в района и даде опция за някои играчи да се приготвят в спортна конюнктура след изолацията, само че след това " Адриа тур " се оказа неуспех във връзка с запазването на здравето и сигурността на участниците.

С купони в нощни заведения, футболни мачове и игри на баскетбол състезателите посочваха непосредственост и се държаха по този начин, като че ли са ваксинирани против вируса, а хиляди фенове се събираха на кортовете, с цел да гледат. През това време Джокович, който стои зад организацията на " Адриа тур ", обясняваше, че вършат това, което е позволено от управляващите.

Положителните проби за ковид COVID-19 на играчи и хора от щабовете, измежду които е Григор Димитров, беше сериозен удар по имиджа на лидера в ранглистата. Случаят повдигна въпроси, свързани с ръководството и въздействието на Джокович в света на тениса, както и насочи към тематиката за нуждата от по-строги ограничения при завръщането на спорта.
Грешникът Джокович
Очаквано сърбинът беше залят с вълна от рецензии. Извиненията на Джокович, че провеждането на шампионатите в Белград и Задар е направено с " чисто сърце и откровени планове ", не могат да трансформират случилото се, а обвиняванията от бащата на тенисиста към Димитров изместват фокуса от поемането на отговорност за грешката.

" Обобщавам това като филм на ужасите. Огромна безнаказаност и голяма липса на зрялост. Те бяха толкоз нехайни, че ми е мъчно да намеря думите ", сподели бразилският играч при двойките в тениса Бруно Соареш, който е част от Съвета на играчите.

Според мнозина специалисти Джокович към момента не е придал значение и стойност на ролята си на водач в спорта. Сърбинът настрои в допълнение мненията против себе си, откакто реши да се прибере от Задар в Белград и едвам тогава да направи теста си, поставяйки в заплаха и други хора.

Разнобой има и в Съвета на играчите, който Джокович оглавява. Наскоро сърбинът реши да не се включи във видеоразговор на организацията, а вместо това игра футбол с другари. Той е и състезателят, който надигна глас против ограниченията за сигурност на US Open. Джокович ги дефинира като прекомерно строги и " невиждани ", като разгласи, че към момента не е решил дали ще взе участие в шампионата от Големия шлем.

Джокович неведнъж е заявявал, че желае да задмине върха по трофеи от Шлема на Роджър Федерер. За да извърши желанието си да стане най-великият тенисист, той би трябвало да разсъни почитание у почитателите, като спортното и човешкото вървят ръка за ръка.

Въпреки глада за триумфи няма по какъв начин дейностите му отвън корта да не оказват продължително влияние върху метода, по който го приема необятната общност. В последните няколко месеца обаче общественият му имидж наподобява с едно равнище по-ниско.
Завръщане с едно мислено
Случаят с " Адриа тур " поражда въпроса за опцията от осъществяване на шампионати при безвредни условия. Състезателният сезон в тениса ще бъде обновен през август, като уредниците на конкуренциите в календара би трябвало да вземат поука от конкуренцията в Задар, в случай че не желаят да повторят грешката, само че към този момент неяснотата остава.

" Развилата се обстановка прави нещата още по-трудни за всички. Но това е тревога. Ще забележим какво ще се случи през идващите три седмици. Въпросът е да се съблюдава протоколът за играчи, които дадат позитивен тест за ковид по време на шампионат. Това явно е въпрос, който ще се връща и ще бъде поставян от ден на ден и повече на масата. Трудно е. Никой в действителност няма отговор какво тъкмо ни чака ", сподели шефът на федерацията по тенис Стефан Цветков пред " Екип ".

Преди всичко уредниците би трябвало да помислят за вероятни решения при сюжет със инфектирани чиновници и състезатели. Според ръководителя на АТП Андреа Гауденци " Адриа тур " ще помогне на играчите да осъзнаят сериозността на обстановката.

" Прилича малко на това да кажеш на децата си да носят каска, когато се пробват да се научат да карат колелото. Карат колелото, падат и по-късно носят каската. Сега всички знаем, че можем да извлечем поука, защото ще бъдем още по-внимателни и може би ще имаме малко повече внимание към здравните протоколи ", сподели Гауденци.

*Източник: https://www.dnevnik.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР