В момент, в който Европа се сблъсква с тежките социално-икономически

...
В момент, в който Европа се сблъсква с тежките социално-икономически
Коментари Харесай

Ще успее ли Португалия да преведе ЕС през кризата?

В миг, в който Европа се сблъсква с тежките социално-икономически последствия на пандемията от COVID-19, Португалия застана отпред на Съвета на Европейски Съюз с желание да сложи като приоритет възобновяване.

Португалският министър председател Антониу Коща показа програмата на председателството на взаимна конференция с ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли на 2 декември 2020 година Предвид комплицираните времена акцентът е върху развиването на устойчива, обществена, зелена, цифрова и световна Европа. Мотото на председателството е: „ Време е за резултати: заслужено, зелено и цифрово възобновяване “.

Португалия ще би трябвало в същото време да продължи работа по някои от целите на предходното немско председателство: бъдещето на връзките сред Европейски Съюз и Англия, напредъка в битката против климатичните промени, дълготрайния бюджет на Европейски Съюз и проекта за възобновяване от рецесията.

За Паулу Ранжел (ЕНП) трите тематики, които ще преобладават дневния ред на председателството, са „ стартът на фонда за възобновяване, тактиката за имунизиране и бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Англия “. Той акцентира смисъла на обществения дирек, който „ следва да се концентрира повече върху опазването на здравето “, и среща на върха сред Европейски Съюз и Индия. Конференцията за бъдещето на Европа и новата тактика за Шенген наред с пакта за миграция „ заслужават повече внимание “ от председателството, добавя той.

Португалският министър председател Антониу Коща призна, че разликите в общността са факт и би трябвало да бъдат позволени посредством разговор, защото Брекзит беше “достатъчно огромен раздор “, написа EURACTIV.

“Мисля, че би било огромна неточност да се преструваме, че няма такива разлики. Проблемите могат да бъдат решени единствено когато ги признаем и приказваме за тях почтено “, изясни Антониу Коща, добавяйки, че тази действителност би трябвало да се приема “без драми”.

“Не принуждавайте никого да прави нещо принудително, тъй като това основава разриви. Брекзит беше задоволително огромен раздор и никой не желае да се повтори ”, сподели той.

“Очевидно е, че през днешния ден 27-те държави-членки нямат еднообразно виждане за това каква би трябвало да бъде Европа, нито всички имат идентична воля Европа да е такава, каквато е. Може би наличието на Англия е прикрило доста от тези национални позиции, които, да кажем, бяха разкрити с напускането на Обединеното кралство”, акцентира министър председателят, като се базира на разликите по въпроси като миграцията или бюджетната взаимност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР