В момент, когато украинците са подложени на засилени руски ракетни

...
В момент, когато украинците са подложени на засилени руски ракетни
Коментари Харесай

ЕС удължава схемата за закрила на украинските бежанци до 2024 г.

В миг, когато украинците са подложени на засилени съветски ракетни офанзиви, Европейски Съюз разгласи, че удължава периода на деяние на схемата за протекция на украинските бежанци в границите на целия блок до 2024 година

Комисарят по вътрешните работи на Европейски Съюз Илва Йохансон съобщи също, че украинците в Европейски Съюз, които решат да се върнат в своята страна, могат да запазят статута си на бежанци там, стига да уведомят съответната страна от Европейски Съюз за преместването си.

Решението за ограниченията беше взето, преди през днешния ден Русия да нанесе голям брой ракетни удари, засегнали доста цивилни обекти в Киев и други украински градове, което накара украинците да се крият.

Йохансон съобщи пред публицисти, че сега 4,2 млн. украинци имат статут на краткотрайна протекция по схемата на Европейски Съюз, която им дава право да живеят и работят във всяка страна от Европейски Съюз и да се възползват от помощ за настаняване и образование. Програмата, която Европейски Съюз задейства за пръв път на 4 март, след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, в началото беше планувана за период от една година, до март идната година, с опция за възобновяване. Но Йохансон разгласи, че в този момент тя " ще продължи да работи най-малко до март 2024 година ". Тя също по този начин съобщи, че правилото в схемата, съгласно което краткотрайният статут на протекция се приключва, откакто лицето, на което е възложен, се върне в страната си, е променено.

" Единственото нещо, което би трябвало да се направи, е да се уведомят националните или локалните управляващи в приемащата страна за връщането назад в Украйна ", сподели Йохансон. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР