В момент, когато Европа има проблеми с производството на зехтин

...
В момент, когато Европа има проблеми с производството на зехтин
Коментари Харесай

Турция спира износа на зехтин и големият губещ е Европа

В миг, когато Европа има проблеми с производството на зехтин поради високите температури, Турция стопира износа му за три месеца, или до реколтата през ноември. Това деяние на Анкара провокира опасения за световен дефицит на продукта, написа гръцкото издание " Емефсия ". Стъпката е в отговор на опустошителната суша, която удари Европа, провокирала мощно търсене на турски артикули и повишение на цената на зехтина в страната.

Според изказване, оповестено от турското министерство на търговията във вторник, индустриалните и пазарните цени са се нараснали със 102% в Турция от юни насам. Междувременно Испания означи нарастване с 84%, Италия 58% и Гърция 72% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
240% растеж на турския експорт
Международният съвет за маслиновите артикули заяви, че производството в Испания и Италия, най-големите производители в света, е спаднало с 20% през сезон 2022 – 2023 година заради сушата. Обратно, през същия интервал производството на зехтин в Турция се е нараснало с 62%.

По-голямото търсене на турски зехтин даде огромен подтик на износа. По-конкретно, той пораства с близо 240% до 136 000 тона за интервала ноември – юли.

Въпреки това турското министерство на търговията изрази угриженост, че някои страни, по-специално Италия и Испания, преработват и препродават вносен зехтин на трети страни.

В отговор предишния месец Турция вкара експортна такса (0.20 цента на килограм) върху доставките в чужбина.

Горещите температури в Южна Европа способстваха за трагичното нарастване на цените. Испания, най-големият производител на зехтин в света, пострада от тежка суша, което докара до доста понижаване на производството до едвам 620 000 тона през реколтата 2022 – 2023 година, което е много под нормалното произвеждане от 1.5 милиона тона.

Европейските производители, изправени пред тежката обстановка, се обърнаха към Тунис, най-големия производител на зехтин в арабския свят, с цел да запълнят дефицита в доставките. Африканската страна продава 90% от своя зехтин на едро, главно на огромни производители като Испания и Италия, където се смесва с други масла и се продава с етикетите на тези страни.

Въпреки слабите добиви през годишна продукция 2022 – 2023 година приходите от експорт се усилиха с към 37%.

Прогнозите сочат още 30% нарастване на износа до 200 000 метрични тона за идната есенна годишна продукция 2023 – 2024 година, в съпоставяне със 155 000 метрични тона, изнесени предходната година.

Въпреки това, защото Европа претърпява рекордна гореща вълна и есенната годишна продукция е единствено след няколко месеца, опасенията за идния международен дефицит на зехтин стават все по-изразени.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР