В много труден момент, с още пресни рани от „Анфийлд”

...
В много труден момент, с още пресни рани от „Анфийлд”
Коментари Харесай

Десетте енигми около Барса 19/20

В доста сложен миг, с още пресни рани от „ Анфийлд” и финала за Купата на краля, започва планът Барселона 3.0 на Ернесто Валверде. Старши треньорът получи избавителен пояс от клубния президент Бартомеу, когато по всичко изгледаше, че няма да остане на работа. Въпреки че има към този момент две шампионски трофеи зад тила си, Ел Чингури няма изключително доста доверие, но за сметка на това има много решения да взема. Има 10 енигми за изясняване малко преди началото на пътя за новата Барса на Меси, Де Йонг и Гризман (и Неймар?).

1.ДЕСНИЯТ БЕК

Нелсон Семедо изиска да си тръгне, само че клубът няма да го пусне по този начин елементарно. Диего Симеоне го искаше в Атлетико Мадрид с заричане за титулярно място, в този момент обаче войната сред двата клуба след сагата към Антоан Гризман прави сходна договорка сложна. Валверде го редуваше на десния бек със Сержи Роберто, който не съумя да се наложи в халфовата линия. Всичко е допустимо на този пост в този момент: Семедо да остане, да бъде продаден, клубът да купи нов… или най-после Сержи Роберто да играе там.

2. ЛЕВИЯТ БЕК

Това е най-спешният пост за попълване в състава – съперник на преподписалия Жорди Алба. Напускането на Люка Дин остави дупка, тъй като на Валверде не му харесва Миранда (титуляр за Испания до-19 на преди малко почналото европейско първенство). Има два хода: евтиният е да бъде притеглен без трансферна сума 33-годишният деец Филипе Луиш, а скъпият – да се заплати неустойката от 50 млн. евро за разтрогването на контракта на Хуниор Фирпо с Бетис. Само че новият ще пристигна като запаса, защото Алба си остава титуляр, при все това направи решаващи неточности в злощастния мач в Ливърпул.



3. ТАНДЕМЪТ ЦЕНТРАЛНИ ЗАЩИТНИЦИ

Заминаха си Хейсон Мурийо и Томас Вермален, а очевидно няма да пристигна Матайс де Лихт, по тази причина Самюел Юмтити ще успее да извърши желанието си да остане. Жерард Пике ще продължи да е водачът в сърцето на защитата, а Юмтити, играл малко предишния сезон поради коляното си, и Клеман Лангле ще се борят за негов сътрудник. Тодибо може да оцелее като четвърти избор, при все това пазарът си остава отворен вид.

4. ПРОМЯНА НА СИСТЕМАТА?

Вече 16 години, от идването на Франк Рийкард, Барса съвсем не мръдва от 1-4-3-3. Тази система пасваше идеално на едно златно потомство от играчи, множеството от които обаче към този момент ги няма, по тази причина опцията за смяна не е за отписване. Как да играят дружно атакуващото трио MSG? Ще се залага ли на четирима халфове за повече защита на застаряващия Серхио Бускетс? Естественият ход е да се резервира 1-4-3-3, приспособена към характерностите на играчите, но ги има значими въпроси: отляво или отдясно ще играе Гризман, ще бъде ли върнат Меси зад новото попълнение и Луис Суарес, ще седне ли на пейката уругваецът за сметка на Усман Дембеле… Умножават се главоблъсканиците за Валверде.



5. КОМПАКТЕН СЪСТАВ ИЛИ ВЕТЕРАНСКИ СЪСТАВ

Валверде не желае да работи с огромна група играчи, но от в този момент наличните ядрото е единствено от трансферирали 30-те. Пике (32), Алба (30), Бускетс (30), Иван Ракитич (31), Меси (32) и Суарес (32) са неоспорими титуляри, а постоянно се залага и на Артуро Видал (32). Затова би трябвало да се види по какъв начин наставникът ще пресмята ротациите и почивките, с цел да не изцеди асовете, някои от които след това имат да играят и на европейско състезание. Очаква се все по-главна роля да получават Френки де Йонг и Артур, в по-малка степен и Карлес Аленя.

6. ТИТУЛЯРИТЕ В ХАЛФОВАТА ЛИНИЯ

Петима футболисти могат да се считат с етикета „ титуляр” в центъра, само че а приори ще има единствено три титулярни места, в случай че не се случи смяна на системата. Това са ветераните Бускетс, Ракитич и Видал плюс младите Артур (на прага на 23-тата си годишнина) и Де Йонг (22). Нидерландецът пристигна от Аякс против цели 75 млн. евро с реномето на един от най-хубавите халфове на континента предишния сезон, но ще срещне конкуренцията на Артур, чието показване в първата му година на „ Камп Ноу” и след това на Копа Америка му дават значим статут.



7. НАПАДАТЕЛ ИЛИ НЕЙМАР?

Покупката на Неймар е свръхусложнена и доста малко евентуална интервенция. Барса не може да си разреши прехвърлянето, в случай че не стане посредством някаква замяна на играчи, защото даде много пари за Де Йонг, Гризман и Нето. И в случай че е пределно комплицирано да бъдат уверени в Пари Сен Жермен да пратят назад Ней в Барса, още по-трудно ще е да бъдат накарани играчи от Барса да отидат в Париж. Затова и разновидността с пазаруване на нов по-евтин нападател остава отворен за управлението на „ лос асулграна”.

8. НАПУСКАЩИТЕ

Вече си потеглиха Силесен, Мурийо, Вермален и Боатенг плюс продажбите на Пако Алкасер, Денис Суарес и Андре Гомеш. При все това още има играчи, чакащи раздялата си с Барса. На Рафиня може да му е най-лесно в това, на Филипе Коутиньо се търси нов клуб, Малком също е на пазара, а кой знае и дали непродаваемият Дембеле няма да спре да е непродаваем… Един месец преди началото на Ла Лига, което е и разумно, съставът още не е приключен, въпреки че въпросът „ Коутиньо” заплашва да се проточи.



9. ПОЗИЦИЯТА НА ВАЛВЕРДЕ

Той се завърна, откакто изчезна безследно след финала за купата. Ел Чингури избра да се скрие вдън земя и да се отдели от всичко протичащо се в клуба в последния месец. В цялата стихия към бъдещето на Валверде президентът Джосеп Мария Бартомеу удържа на натиска и уведоми старши треньора, че няма да разтрогва снадки му предишния сезон контракт. Наставникът остана разрушен от случилото се на „ Анфийлд” и „ Бенито Вийямарин”, но Бартомеу оцени високо извоюваните две от две трофеи на Испания. Валверде изглеждаше напряко изцеден към края на предишния сезон, само че сподели мощ да удържи да не хвърли оставката си. През 2019/20 ще го гледат под лупа и ще желаят всички вероятни титли от него.

10. БАРТОМЕУ И НЕГОВОТО НАСЛЕДСТВО

Всичко стартира и свършва с президента. Джосеп Мария Бартомеу сподели подготвеност да продължи да укрепва състава и финтираше опитите да го накарат да отпише завръщане на Неймар. За това последното никой не знае дали не го прави, с цел да угоди на съблекалнята и публиката, или тъй като е в действителност подготвен да удари крепко по масата с подобен трансфер, както стори с баскетболния тим. Остават му още две години мандат, без право на нов, по тази причина желае да остане в историята с най-големите титли и с мегакомплекса Еспай Барса. Успехът или неуспехът на Бартомеу ще е обаче залогът му с Валверде, тъй като персонално реши да остави старши треньора. Оставката на Местре го остави самичък на върха и сезонът ще бъде решителен за него.

Уго Сересо, „ Марка”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР