В много посоки могат да се правят изводи след местни

...
В много посоки могат да се правят изводи след местни
Коментари Харесай

Проф. Светослав Малинов: Тези местни избори не дадоха нова алтернатива и управляващата коалиция ще се стабилизира

В доста направления могат да се вършат заключения след локални избори. Първото, което виждаме, е, че се резервира традицията съвсем всички партии да споделят, че са удовлетворени, а тази партия, която не е удовлетворена, да мълчи. Това каза аудиокаста на " Фокус “ " Това е България “ ръководителят на катедрата по " Политология “ в Софийския университет " Свети Климент Охридски “ проф. Светослав Малинов. " В случая единствено " Възраждане “ просто няма по какъв начин да покаже, че изборите са сполучливи за нея. Но като оставим тази добра традиция, която към този момент се наложи, напряко скачам на огромния извод, на най-важния извод: тези локални избори не дадоха нова опция. Тези локални избори не демонстрираха, че в българското общество има предпочитание за друго ръководство и че има ново болшинство. Така че може би най-най-важният извод след тези избори е, че държавното управление или тази съдружна формула ще се стабилизира. Независимо от това какво приказват водачите, без значение от това по какъв начин наподобява някому, няма опция след локалните избори. Казвам това, тъй като при демокрацията един от най-убедителните механизми за промяна на властта, несъмнено, са изборите. Един от най-убедителните механизми за предварителни избори е проява на други избори, не парламентарни, че в страната има нови настроения, ново болшинство, нови водачи даже. Такова нещо не се получи. Така че е доста значимо, доста е значимо като извод, тъй като ние живяхме в един доста тежък режим на особеност, на бързи предварителни избори, многочислени. Сега нещата се успокояват. Това е главният извод за мен, добави политологът.

Този съвсем еднакъв резултат сред двамата претенденти за кметове на София за втория тур е една от изненадите на изборите, само че въпреки всичко изненада като краен резултат не се получи, счита още проф. Малинов.

" Мисля, че беше изненада даже оставането на претендента на ГЕРБ на трето място, въпреки и не толкоз разтърсваща изненада, имайки поради метода, по който беше излъчена кандидатурата, и по какъв начин потегли акцията. Усещаше се една доста огромна уязвимост в кандидатурата на ГЕРБ – приказвам за Хекимян. Това е характерен случай – приказвам за втория тур, на събиране на доста фактори, в това число и тактическо гласоподаване от страна на обичайни съперници на левицата. Голяма част – видя се, потвърждава се в доста сондажи, огромна част от гласувалите за ГЕРБ, за Хекимян, гласоподаваха за Ваня Григорова. Някой настояват – повече от половината, само че то не е належащо да са кой знае какъв брой доста, с цел да се усложнят нещата. Голяма част от хората видяха в кандидатурата на Ваня Григорова някаква опция да се разклати обединението и без да имат леви благосклонности, само че просто тъй като не харесват държавното управление, използваха кандидатурата на левицата като някакъв инструмент за въздействие, очаквайки, че в случай че тя завоюва, ще има рецесия в държавното управление. Т.е. към Ваня Григорова се натрупаха доста удобни фактори за висок резултат, някои – свързани с нейните качества, несъмнено, други, които нямат нищо общо нито с нея като персона, нито с левицата. Това се е случило и различен път, въпреки и не чак толкоз близо като резултат ", сподели още Малинов.

Той изясни, че резултатът на Мая Манолова на предишните избори беше тъкмо подобен – събиране на гласове от най-различни канали, някои от които свързани с левицата, други – свързани единствено с нея като персона, и трети, нямащи нищо общо нито с първото, нито второто. Това, обаче, което би трябвало да се научим, е като гледаме в вероятност, да отчитаме подтекста на този избор и по-късно да го сложим в другия подтекст на чисти избори, парламентарни или нещо сходно. Тогава левицата ще се върне към стойностите, които получи листата й на първи тур, а точно – 10-15 най-много. Тези резултати в никакъв случай няма да се повторят за левицата като партия или като парламентарни, или като партийни обединения. Такова нещо се случва единствено на втори тур заради преди малко изброените аргументи, разясни още проф. Малинов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР