В много от области в страната се увеличават случаите на

...
В много от области в страната се увеличават случаите на
Коментари Харесай

Пик на случаите на варицела в страната: Къде има най-много заболели

В доста от области в страната се усилват случаите на варицела, сочи изследване на кореспондентите на Българска телеграфна агенция. По повод зачестяващите случаи в област Благоевград, шефът на Дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ в локалната Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Веселка Мончева разяснява, че това е естествена обстановка за този интервал на годината. По мотив увеличението на случаите на варицела и скарлатина в Хасково, шефът на локалната РЗИ доктор Станимира Тананова също разяснява, че това са сезонни болести и растеж по това време на годината е естествен.

Увеличаване на случаите на скарлатина се записва в София, Пловдив, Ямбол. Според шефа на РЗИ-Ямбол доктор Радостина Калчева не може да се приказва за епидемиологичен " взрив " от двете болести, а по-скоро се касае за завръщане на заразните варицела и скарлатина, които се предават по въздушно-капков път, след двете години с противоепидемични ограничения и носене на защитни маски поради COVID-19.

Ето каква е картината в другите области на страната:
 
БЛАГОЕВГРАД

Зачестяват случаите на варицела в област Благоевград, само че това е естествена обстановка за този интервал, сподели шефът на Дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ в Регионалната здравна ревизия в Благоевград доктор Веселка Мончева. Обичайно вирусът върлува в интервала зима – пролет, като изключение правеха миналите две години, по време на пандемията от Ковид-19. Тогава се съблюдаваха доста ограничавания в обществените контакти, хората употребиха защитни средства и случаите бяха по-малко, добави доктор Мончева.

Случаи на варицела сега има и това не е изненада, най-често са в детска възраст, само че има и възрастни, които не са преболедували, уточни доктор Мончева. По думите и в региона случаите на скарлатина са редки. 

На територията на област Благоевград се срещат респираторни вируси, има и единични случаи на грип. Към момента обстановката е спокойна, добави шефът на Дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ в РЗИ – Благоевград.
 
ВАРНА

За интервала от 9 до 15 декември във Варненска област са регистрирани 323 случая на варицела, оповестиха от РЗИ в крайморския град. Голяма част от пациентите – 288 души, са поданици на районния център. Останалите 35 случая са регистрирани в по-малките общини в района. В съпоставяне с миналата седмица броят на заболелите от варицела е нараснал с повече от 120, като тогава те са били 202 души.

Почти двойно е нарастването при пациентите със скарлатина. За интервала 9 – 15 декември са регистрирани 16 инфектирани, до момента в който през миналата седмица те са били седем.
 
ВЕЛИКО ТЪРНОВО

С до три пъти са се нараснали случаите на болни от варицела в някои от детските градини и учебните заведения във Великотърновска област, по отношение на предходната година, сподели за Българска телеграфна агенция доктор Евгения Недева, шеф на РЗИ - Велико Търново. До 20 декември 2022 година записаните болни са 549, през 2021 година техният брой е бил 306. Случаите са най-вече при деца, посещаващи групи в детските градини и началните класове на образование в учебните заведения. През ноември тази година записаните случаи са 62, а през 20-те дни на декември – броят им възлиза на 81.

В най-голямата община Велико Търново през предходната година записаните болести са били 169, през тази година – 240. Тройно са се нараснали случаите в община Горна Оряховица, където през предходната година, записаните болни от варицела са били 91, а през тази година – 240. В Лясковец, през 2021 година заболелите са 10, а през 2022 година, те са 30. Обратен е трендът в община Стражица, където през предходната година случаите са били 23, а през тази 9.

Заболяването е сезонно, породено от вирус. За шарката има ваксини, само че те не са в наложителния имунизационен календар, тези, които са прекарали болестта се снабдяват с дълготраен имунитет, а прекосяването му в детска възраст в множеството случаи е леко, уточни доктор Недева.

Регистрираните случаи на болни от скарлатина през този сезон във Великотърновска област са 12, шест са били те за предходната година, демонстрира справката на РЗИ-Велико Търново.
 
ВРАЦА

Във Враца има нарастване на случаите на варицела през последния месец (21 ноември-20 декември), като за този месец са регистрирани общо 45 случая, до момента в който в предходния месец са 10. По седмици данните са неуверени като се редуват, да вземем за пример последната седмица са регистрирани 16 случая, а миналата - 7, а тази преди нея случаите на варицела са 13 и т.н. Регистрираните случаи на скарлатина са единствено два през последните два месеца.
 
ГАБРОВО

По данни на доктор Ирина Моровякова, заместител шеф на РЗИ-Габрово няма нищо притеснително в ситуацията в Габровско. За месец декември са регистрирани 15 случая общо на варицела и скарлатина. 10 са случаите на варицела за регионалния град Габрово, другите 5 са в останалите общини от региона.

Към този миг от месец декември няма съображение за безпокойствие у жителите, както и напрежение в здравните управляващи.
 
ДОБРИЧ

Ръст на заболелите от варицела и скарлатина регистрира сред 9 и 15 декември от РЗИ в Добрич в седмичния си действен бюлетин. Случаите на варицела през отчетния интервал са 14, а на скарлатина – 12.

За съпоставяне, в седмицата 2–8 декември общият брой на случаите на двете болести е 19, а в интервал 25 ноември–1 декември има петима инфектирани с варицела. Между 18 и 24 ноември заболелите от варицела са 18, а от скарлатина – един.

Няма причина за терзание, защото броят на заболелите е нормален за сезона, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на РЗИ – Добрич доктор Светла Ангелова. Случаите са открити в учебни заведения и детски градини.
 
КЮСТЕНДИЛ

Има лек растеж на заболелите от варицела в Кюстендилско, само че това е обикновено за сезона, сподели за Българска телеграфна агенция доктор Красимира Панчева, епидемиолог от РЗИ - Кюстендил. По нейни данни, случаите за предходната седмица в района са осем, а за по-предишното седемдневие - 10. Няма нищо тревожно, разяснява доктор Панчева.

Според персонални лекари през последните месеци измежду по-възрастното население в региона има лек растеж и на случаите на херпес зостер. Това е вирусна зараза, породена от вируса на варицела. След като човек прекара варицела, варицела-зостер вирусът не напуща тялото. Той стои в латентна неактивна форма в нервните кафези, намиращи се наоколо до гръбначния мозък. Години по-късно вирусът може да се реактивира и да аргументи болестта херпес зостер, обясниха медици. Рисковите фактори за развиването на херпес зостер са придвижване на възрастта, отслабена имунна система, психически и прочувствени стресови фактори.
 
ЛОВЕЧ

Единични случаи на скарлатина и варицела са регистрирани в Ловешка област, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на РЗИ в Ловеч доктор Росица Милчева. По думите й следи се интензивно обстановката предвид на това, че в страната има области с по-голяма заболеваемост. Д-р Милчева посочи, че през миналата седмица 11-годишно дете от Летница е било диагностицирано с варицела, случаи на скарлатина няма.

В предишен интервал на седмица има по един-два случая от двете болести.
 
МОНТАНА

В Монтана, съгласно месечния бюлетин, през ноември са регистрирани девет случая, до момента в който за същия месец на предходната година нямат нито един случай на заболяване. При скарлатината има един регистриран случай през ноември при два през миналата 2021 г. За октомври 2022 година в област Монтана няма регистриран случай на скарлатина.
 
ПЕРНИК

Сто и четиридесет са регистрираните случаи на варицела в Перник за интервала от 12 до 18 декември, оповестяват от РЗИ. Това прави завишение в броя на записаните с 81 повече по отношение на миналата седмица на месеца, когато те са били 59. Заболелите от варицела са на възраст от 1 до 46 години и се лекуват амбулаторно от персоналните си лекари. Засегнати от инфекциозното заболяване са детските градини " Знаме на мира " в Перник и тази в село Драгичево. Случаи са открити и в три пернишки учебни заведения: Х Основно учебно заведение (ОУ) " Алеко Константинов ", XI ОУ " Елин Пелин " и Средното учебно заведение с разширено проучване на непознати езици " Д-р Петър Берон ". 

Само за последните два месеца на територията на област Перник с варицела са се заразили близо 440 души. 

През предходната седмица има и два случая на скарлатина. Заболелите са деца на 4 и 7 години.
 
ПЛОВДИВ

Покачване на броя на случаите на болни от скарлатина, регистрират в региона от РЗИ в Пловдив. От началото на декември персоналните лекари са съобщили за 31 случая. Обикновено това са деца, посещаващи детски заведения, разяснява за Българска телеграфна агенция доктор Таня Учорджиева - Грозева, шеф отдел " Противоепидемичен надзор " при РЗИ-Пловдив. По думите й всички болни се лекуват в домашни условия и няма приети в болница.

През предходните три месеца е имало по 10 случая на скарлатина. Основния механизъм на предаване на заболяването е въздушно-капковият, изясни Грозева. По думите й при всеки обявен случай се взема пълнозвучен секрет и проба на контактните лица и в случай че е належащо се карантинират групи. Ситуацията е динамична, следим я, само че към този миг не може да приказваме за предепидемична конюнктура, добави Грозева.
 
РАЗГРАД

От началото на годината до момента в област Разград са регистрирани 227 случая на варицела, сподели за Българска телеграфна агенция доктор Анатолий Стойнов, зам.-директор на РЗИ в Разград. Справката сочи, че болните за ноември са 29. От началото на декември досега броят на заболелите е 30, като за миналата седмица са открити девет случая. Анализът на здравното ведомство демонстрира, че за цялата 2021 година са регистрирани 142 случая на болни от варицела.

През последните месеци в района няма регистрирани случаи на болни от скарлатина, сподели още доктор Стойнов. Той добави, че през предходната година заболелите са били двама.
 
РУСЕ

Има леко завишение на случаите с варицела в област Русе, само че не се следи съществено разпространяване на болестта. Това сподели за Българска телеграфна агенция заместник-директорът на РЗИ в Русе доктор Искра Генева. За предходната седмица са регистрирани 60 случая на варицела в района, а миналата – 59.

„ Не можем да създадем съпоставяне с годините на пандемията, когато случаите са били доста по-малко поради противоепидемичните ограничения “, уточни Генева. По думите й във връзка с разпространяването на скарлатина в региона има регистрирани единствено три случая за предходната седмица, като към този момент ситуацията е спокойна.
 
СИЛИСТРА

Според двама общопрактикуващи лекари в област Силистра – един в регионалния град и един в село от региона, има леко завишение на случаите на варицела, само че то е по-скоро е в границите на естественото.
 
СОФИЯ

Данните на Столичната РЗИ сочат леко понижаване на случаите на варицела. За седмицата 5-11 декември случаите на варицела са 228, а през последната седмица – 12-18 декември, случаите са 223.

Нарастват обаче случаите на скарлатина – от 47 през предходната седмица до 68 случая за интервала 12-18 декември.
 
ТЪРГОВИЩЕ

За седмица са нарастнали случаите на варицела и скарлатина и в област Търговище. Област Търговище не прави изключение от националната здравна картина във връзка с заболеваемостта от скарлатина и варицела, сподели за Българска телеграфна агенция основният секретар на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Търговище доктор Марин Йовов.

За интервала 12-18 декември здравните управляващи регистрират 54 случая на остри заразни заболявания. От тях 18 са на COVID-19, 33 на варицела и три на скарлатина. Два от тях са в града и един - в село.

Сравнителна информация с предходната седмица показва, че тогава записаните случаи на острите заразни заболявания са били общо 32. От тях 21 на ковид, осем на варицела и два на скарлатина и един на бактериален менингит.

Д-р Йовов уточни, че нарастване на заболелите от посочените две заболявания има и по отношение на същия интервал на предходната година.
 
ХАСКОВО

Има увеличение на случаите на варицела и скарлатина на територията на РЗИ-Хасково, само че не фрапантно, заяви шефът на инспекцията доктор Станимира Тананова. Все отново това са сезонни болести и растеж по това време на годината е естествен, посочи тя.

Според бюлетините на РЗИ за седмицата от 5 до 12 декември случаите на варицела са били 38, а на скарлатина – три. За предходния седемдневен интервал цифрите са надлежно 30 и нула.
 
ШУМЕН

Забелязва се нарастване на случаите на варицела в Шуменско, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на Регионалната здравна ревизия доктор Пепа Калоянова. В седмицата от 5 до 11 декември са регистрирани в региона 16 болни, а през идващите седем дни (12-18 декември) - седем инфектирани с инфекциозното заболяване, както и един случай на скарлатина, означи доктор Калоянова.
 
ЯМБОЛ

В област Ямбол от началото на декември досега са регистрирани 15 случая на варицела и 22 - на скарлатина. Скарлатината е измежду деца на възраст от три до 10 години, а варицелата - деца от две до 13 години, като има и болни двама възрастни. През ноември случаите на варицела са били 48, а на скарлатина - 12, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Радостина Калчева. По думите ѝ при тези стойности категорично не може да се приказва за епидемиологичен " взрив "  от двете болести. По-скоро се касае за завръщане на заразните варицела и скарлатина, които се предават по въздушно-капков път, след двете години с противоепидемични мерки и носене на защитни маски поради COVID-19. През същия интервал предходната година, когато ограниченията към момента бяха настоящи, в региона е регистриран единствено един случай на скарлатина и седем - на варицела. 

" При тези две заразни болести също така се следи и цикличност при протичането през четири - пет години. Натрупват се непреболедували, които нямат имунитет, и надлежно се разболяват ", разяснява шефът на РЗИ - Ямбол. Преди пандемията от COVID-19 случаите на варицела и скарлатина в Ямболско са достигали по над 100 за всяко от болесттите, акцентира доктор Калчева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР