В Минск е задържан участник в шампионата на Беларус по

...
В Минск е задържан участник в шампионата на Беларус по
Коментари Харесай

Арести и обиски в Минск. Според правозащитници е заради саботаж на летището

В Минск е арестуван участник в шампионата на Беларус по пукотевица, заяви Радио Свобода. Причината за задържането е незнайна, само че съгласно родственици на арестувания може да се дължи на на съветския боен аероплан А-50 на летище Мачулищи , заяви правозащитната организация " Вясна ". Името на арестувания не се оповестява.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е задържан " терорист от украинските спецслужби ".

Преди седмица беларуски опозиционери на летището Мачулишчи, покрай столицата Минск.

Преди дни беларуски правозащитници споделиха, че поради детонациите на Мачулищи чиновници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) са направили всеобщи обиски на поданици на Минск . Те са жили преследвани и по административни и политически аргументи от 2020 до 2023 година След обиска мнозина са отведени в ареста на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). " Вясна " оповестява за минимум дузина такива случаи.

По-късно във вторник президентът на Беларус Александър Лукашенко разгласи ареста на " терорист от украинските специфични служби " и неговите " съучастници ". Според беларуските управляващи те са взели участие в опит за бойкот на летището.

По думите на Лукашенко " интервенцията против Беларус " е готова от Службата за сигурност на Украйна и Централно разузнавателно управление на САЩ на Съединени американски щати. Той не заяви детайлности.

Лукашенко означи, че арестуваният е с украинско и съветско поданство и живее в Крим. " Той е вербуван от украинските специфични служби, наподобява, през 2014 година Той е IT експерт или добре осведомен с IT технологиите. Готвел се е да прави терористични актове ", сподели Лукашенко на гала по награждаването на висши офицери.

От 2020 година насам, когато в Беларус имаше месеци на всеобщи митинги поради подозрения към подправянето на резултатите от последните президентски избори, хиляди жители са наказани и преследвани по политически аргументи.

Резултатите от изборите през 2020 година не са приети от Съединени американски щати, Европейски Съюз и няколко други западни държавни управления и опозицията в Беларус. Лукашенко, който е един от най-близките съдружници на Владимир Путин , ръководи от 1994 година Минск е под редица наказания, наложени от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

От началото на съветската инвазия в Киев преди година Минск разрешава на Москва да употребява Беларус като база за военни интервенции против прилежаща Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР