В Министерството на отбраната се подготвя законопроект за доброволната наборна

...
В Министерството на отбраната се подготвя законопроект за доброволната наборна
Коментари Харесай

Обединените патриоти се надяват до края на 2018-а да започне реализирането на идеята за доброволна наборна служба

В Министерството на защитата се приготвя законопроект за доброволната наборна военна работа, оповести  министър Красимир Каракачанов през изтичащата седмица. Идеята за доброволна работа в действителност не е нова и още преди да стане министър - в предходния парламент Каракачанов съобщи желанието си да има наборна работа, само че тогава плановете на министерството демонстрираха, че образованието на наборниците би коствало повече най-много поради потребността от специфични места, където да става това.  В новия кабинет, откакто стана министър, Каракачанов още веднъж стартира концепцията, само че от пролетта на предходната година до момента нямаше никакво развиване по проблема.
Народният представител от " Обединените патриоти " доцент Милен Михов изясни през " Хоризонт ", че в този момент концепцията за доброволна военна работа на Каракачанов е премислена в елементи и се работи за реализирането й:

Това е част от програмата на " Обединените патриоти ", за която господин Каракачанов съобщи, че е реализирано политическо съглашение с нашите сътрудници от ГЕРБ. Трябва да кажа, че повече от половин година в Министерство на защитата работи експертна група за въвеждането на доброволна наборна военна работа. Има концепция това да става в границите на войсковите формирования в границите на 6 и 9 месеца. Доброволците -  оперативно по този начин ги назоваваме, на процедура да допълват съществуващия некомплект в кадровата войска.

Едно е кариерната работа, която е работа за един дълъг интервал, обвързващ, можем да кажем, житейски човек, а другото е придобиване на военни умения в границите на 6 и 9 месеца против възнаграждение в границите на минималната работна заплата. Преминалите това образование ще бъдат зачислявани в запаса, където службата в запаса също се заплаща на тези жители, те ще получат и облечени благоприятни условия за постъпване в армията, във военно образователната система, в полицията и в другите органи за сигурност. Принципът на доброволност е водещият, разясни Милен Михов. 

" Обединените патриоти " се надяват до края на годината да стартира реализирането на плана за въвеждане на доброволната наборна работа. Милен Михов е сигурен, че той ще бъде работещ поради триумфа на плана отпреди години  за едномесечно военно образование на студентите:

На третата година  - без никаква реклама, без никаква пропаганда за едно място аплайваха трима претенденти.  Последната година от използването на този план за 350 места аплайваха над 900, близо 1000 български студенти, които през лятната почивка избраха да преминат едномесечно самостоятелно образование и да положат клетва в Националния боен университет.  Обучаващи офицери регистрират, че в края на образованието индикаторите по военна подготовка са извънредно високи на тези български младежи, което ни дава сигнал да считаме, че този вид доброволна военна работа ще сработи и той представлява  опция за попълване на некомплекта в кадровата войска и за обезпечаване на готови хора в запаса на въоръжените сили.

Господин Каракачанов сподели, че имаме политическата поддръжка на нашите сътрудници, което е обвързвано и с финансовото обезпечаване на този план, сподели още Михов.  Малко нерешителен в поддръжката за концепцията остава депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев , който уточни, че е обикновено съдружните сътрудници да внесат за разискване предлагането, само че не е сигурен, че то още веднъж ще получи нужните финанси:

Доброволната наборна работа е екзотична, хубава концепция, само че аз не знам по какъв начин ще се реализира. Може би ще приготвят подобен законопроект, ще го гласуваме  - мъчно ще се намерят, коства ми се хора, които ще се запишат -  ние и в този момент не можем да съберем за доброволния запас, то е същото.

Не имам вяра, че ще стане. Не съм оптимист. След дебатите ще решим дали ще подкрепим плана - въпреки всичко сме коалиция. Но аз считам, че изхарчените пари ще бъдат напразно, защото нямаме пари за професионалната си войска, добави Манушев.  Славчо Велков от Българска социалистическа партия споделя мнението на сътрудника си, също по финансови аргументи:

Тук въпросът опира до бюджет, до пари и до мотивация.  А мотивацията на доста младежи в този момент в България са още веднъж парите./../ Засега считам, че като концепция не е неприятна, като желание е доста положително, само че като осъществяване ще бъде извънредно мъчно, тъй като няма мотивация. През предходната година за едно място в Сухопътни войски не аплайват трима, а трима за 10 места -  т.е. няма претенденти, което значи, че запасът доста мъчно може да бъде запълнен, сподели Велков. 

Репортажа по тематиката чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР