В Министерството на образованието са измерили учебниците на петокласничката Теодора

...
В Министерството на образованието са измерили учебниците на петокласничката Теодора
Коментари Харесай

МОН: Учебниците са само 2,8 кг, децата да не носят излишни неща

В Министерството на образованието са измерили учебниците на петокласничката Теодора Божкова, която подаде сигнал до ДАЗД поради тежестта на раницата си, и са открили, че те тежат единствено 2,8 кг. Така от просветителното ведомство решиха, че останалото е поставено по избор на детето и на родителите.
Ние измерихме единствено учебниците, с цел да забележим действително какъв брой е тяхното тегло. За нас е значимо, когато приказваме, в действителност да намерим повода за това. Измерваме, че учебниците тежат 2,8 кг. Важно е в тази раница отвън наложителните учебници какво още може да се направи, разясни Пенка Иванова Директор на дирекция " Учебници и учебна документи ".
Според майката на Теодора, на детето ѝ е било предложено да закупи тетрадки с по-ниско качество хартия, която не тежи толкоз доста, само че госпожа Иванова отхвърли това.
По думите на Иванова един от разновидностите да се позволи казуса е да има шкафчета в учебно заведение, където да се държат учебниците, както и пособията по изобразяване. Майката на ученичката, обаче напомни, че в множеството случаи закупуването на тези шкафчета се финансира от родителите, което е в прорез с правилото на безплатното обучение.
По време на срещата в МОН зам.- министър Михайлова е признала, че дилемите за извършения по математика не са задоволителни, което принуждава българските учители да купуват пособия.
Освен това ще се разиска концепцията по-големите учебници да бъдат разграничени на две елементи.
Ние получихме жалбата и незабавно взехме някакви ограничения в посока на това, че този проблем е явен и изтъкнат и по него се работи още от лятото. Организирани са срещи с съвсем всички учебни заведения в София. Това е сложен проблем, той няма по какъв начин да бъде решен единствено от Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), включени са представители на МОН. За ДАЗД е доста значимо да бъде чут гласът на детето, съобщи Даниела Чирийска от ДАЗД.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР