В Министерство на туризма са постъпили писма, жалби и сигнали

...
В Министерство на туризма са постъпили писма, жалби и сигнали
Коментари Харесай

Фалира един от големите туроператори в България


В Министерство на туризма са постъпили писма, тъжби и сигнали от консуматори, съдържащи изказвания за неточно отношение от страна на туроператора „ ДРИЙМ ХОЛИДЕЙС БГ “ ЕООД към клиенти за неточно осъществяване на туристически пакети за неосъществени пътувания, както и за невъзстановени заплатени суми по подписани контракти за туристически пакети, които не са осъществени, написа " Блиц ".

„ Правихме доста опити – аз и моята клиентка, с цел да си възстановим парите, само че те единствено лъгаха, а в този момент не подвигат телефони и не дават отговор на имейли. Ние незабавно изпратихме имейла и на клиентката – тя се е свързала с Алианц и от там са ѝ споделили, че имат доста пари да изплащат… И това е от 2 месеца! А ние чак в този момент разбираме. Направо съм възмутена! “, показа пред Bgtourism.bg партньор на туроператора, който едвам предходната седмица е получил писмо, с което „ ДРИЙМ ХОЛИДЕЙС БГ “ осведоми по какъв начин могат да си получат средствата от застрахователите за неосъществено пътешестване от април 2020 година

Във връзка с писма, тъжби и сигнали от консуматори, Министерство на туризма сезира Комисия за отбрана на потребителите – за осъществяване на инспекция по изложените изказвания в жалбите и сигналите и Агенция за държавна финансова ревизия (АДФИ) – за осъществяване на контролна инспекция на „ ДРИЙМ ХОЛИДЕЙС БГ “ ЕООД по реда на Закона за държавна финансова ревизия.

Министерство на туризма е админ на схеми и ограничения за поддръжка на туристическия бранш за преодоляване на следствията от ограничаващите ограничения по отношение на COVID-19. След осъществена инспекция в Система за ръководство на националните вложения е видно, че „ ДРИЙМ ХОЛИДЕЙС БГ “ ЕООД е получил финансови средства за възобновяване на дължимите суми към клиенти, както и за обезпечаване ликвидност на предприятието. Предвид това и по отношение на получените тъжби и сигнали, Министерство на туризма сезира АДФИ.

Съгласно предоставена информация от АДФИ, финансовата ревизия, която ще извършат на „ ДРИЙМ ХОЛИДЕЙС БГ “ ЕООД, е обвързвана с инспекция на правомерност и документална аргументираност при разходването и отчитането на получена от МТ безплатна финансова помощ по схеми за държавни помощи, свързани с компенсиране на загуби и превъзмогване на следствията от отрицателното влияние на COVID-19 за интервала 01.04.2020 година до 30.04.2022 година Секциите в менюто в интернет страницата на „ Дрийм Холидейс БГ “ ЕООД препращат към страницата на „ Лъкшъри Холидейс “ ЕООД, откри инспекция на Bgtourism.bg. Има ли лиценз „ Лъкшъри Холидейс “ ЕООД и какви ограничения ще предприеме Министерството на туризма на база на активността, която новата компания към този момент развива активност в онлайн пространството?

По отношение на „ ДРИЙМ ХОЛИДЕЙС БГ “ ЕООД: Към 19 август 2022 година в Регистъра на туроператорите и туристическите сътрудници, част от Националния туристически указател (НТР), има вписани данни за записано сдружение „ ДРИЙМ ХОЛИДЕЙС БГ “ ЕООД, с издадено уверение № РК-01-6880/21.12.2011 година за осъществяване на туроператорска и туристическа агентска активност. В качеството му на туроператор „ ДРИЙМ ХОЛИДЕЙС БГ “ ЕООД има годна подписана застраховка „ Отговорност на туроператора “ със осигурител ЗД ЕВРОИНС АД с № 03700100003718/08.02.2022 година, със период на годност от 09.02.2022 година до 08.02.2023 година, с предел на отговорност 350 000 лева

Научно-техническо разузнаване е обществено наличен и можете да видите описаните нагоре данни на следния линк: https://ntr.tourism.government.bg/Registration.nsf/detail.xsp?id=2C0B4A83D7D1D741C225796D0059A266

В случай на настъпване на смяна във връзка с вписаните данни и условия в Научно-техническо разузнаване, същите ще бъдат навреме отразени в Научно-техническо разузнаване.

В Министерството на туризма е постъпило съобщение от Невена Николова, шеф на „ ДРИЙМ ХОЛИДЕЙС БГ “ ЕООД, с което осведоми МТ, че сдружението прекратява активност и е стартирана процедура по оповестяване в неплатежоспособност, заради несъстоятелност. Съгласно наредбите на Закона за туризма, по стимулирано предложение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически сътрудници (ЕКРТТА), министърът на туризма със заповед заличава регистрацията, в случай че записаното лице е в произвеждане по неплатежоспособност или разпродажба. Видно от данни в Търговския указател за „ ДРИЙМ ХОЛИДЕЙС БГ “ ЕООД е, че има подадена молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност за сдружението, входирана до Софийски градски съд на 05.08.2022 година, с дата на оповестяване: 08.08.2022 година, заради несъстоятелност и свръхзадлъжнялост.

Видно от горното, към 19 август 2022 година „ ДРИЙМ ХОЛИДЕЙС БГ “ ЕООД не е оповестено в произвеждане по неплатежоспособност.

По отношение на „ ЛЪКШЪРИ ХОЛИДЕЙС “ ЕООД: В Министерство на туризма е подадено заявление-декларация от „ ЛЪКШЪРИ ХОЛИДЕЙС “ ЕООД за регистрация за осъществяване на туроператорска и туристическа агентска активност. Към момента служебно се ревизират законови условия, касаещи регистрацията за осъществяване на туристическата активност. Към 19.08.2022 година в Регистъра на туроператорите и туристическите сътрудници, част от Научно-техническо разузнаване, няма вписани данни за регистриран туроператор и/или туристически сътрудник „ ЛЪКШЪРИ ХОЛИДЕЙС “ ЕООД и надлежно няма издадено уверение за осъществяване на туроператорска и/или туристическа агентска активност на „ ЛЪКШЪРИ ХОЛИДЕЙС “ ЕООД. Съгласно Закона за туризма, Комисията за отбрана на потребителите прави следващ надзор за съблюдаване условията на закона, на туроператорите, туристическите сътрудници и търговците, улесняващи даването на свързани туристически услуги.

Председателят на Комисията за отбрана на потребителите или оправомощени от него длъжностни лица вследствие на контрола, ползва насилствена административна мярка „ прекъсване на активността “ при осъществяване на туроператорска и/или туристическа агентска активност без уверение за регистрация, според наредбите на Закона за туризма. В резултат на осъществена инспекция от страна на ЕКРТТА и открито събитие, че посредством деен електронен уебсайт https://www.luxuryholidays.bg „ ЛЪКШЪРИ ХОЛИДЕЙС “ ЕООД предлага за продажба туристически пакети без да е регистриран като туроператор и туристически сътрудник, Министерство на туризма предприе дейности като неотложно сезира Комисия за отбрана на потребителите за осъществяване на незабавна инспекция в границите на тяхната подготвеност.

„ ДРИЙМ ХОЛИДЕЙС БГ “ са потърсени за коментар от кореспонденти, само че никой не вдигнал на посочените телефони в интернет страницата на туроператора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР