В Министерския съвет управляващи, работодатели и синдикати обсъждат бюджета за

...
В Министерския съвет управляващи, работодатели и синдикати обсъждат бюджета за
Коментари Харесай

Бюджет 2018 г. - богата пица "Калцоне"

В Министерския съвет ръководещи, работодатели и синдикати разискват бюджета за идната година.

Предвиден е недостиг от 1% от брутния вътрешен артикул и стопански напредък от 3,9%.

Над 1 милиарда лв. ще бъдат изхарчени за въоръжение в идващите три години. Част от тези средства ще бъдат изразходвани за нови изтребители и кораби.

„ Г-н Горанов, за нас е чест и наслаждение да ви предоставим думата, с цел да изложите вашата позиция за бюджета за 2018г. по този начин наречената богата, добре аранжирана пица "Калцоне”. Така вицепремиерът Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и... към профила даде думата на финансовия министър при започване на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие.

Министърът на финансите Владислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април... към профила подсети, че бюджетът преразпределя създаваното от работодателите и служащите и няма по какъв начин да регистрира безусловно златното сечение сред желанията на обособените страни. Бюджетът за 2018 година дава опция страната обикновено да извършва функционалностите си и връща част от положителните процеси в стопанската система и към чиновниците, заети в бюджетната сфера, въпреки и не с темповете, с които на тях им се желае и не с темповете, които са в действителния бранш, съобщи Горанов. Реалният бранш обаче е движещият стопанската система и няма по какъв начин да чакаме както в някои страни се вършат опити бюджетният бранш да диктува темпа на повишаване на приходите, посочи финансовият министър.

По думите му България се намира в релативно удобен интервал за икономическия си цикъл, само че с цел да да има увеличение на капацитета на стопанската система, би трябвало да бъде увеличина базата на факторите за произвеждане, което е обвързвано с възстановяване на качеството на работната мощ, използване на ограничения за битка с влошаващите се демографски процеси и повишение на успеваемостта, както и увеличение на вложенията в средства на произвеждане, тъй като по думите на министъра в края на прогнозния интервал се чака постигане или леко надминаване на капацитета за напредък на българската стопанска система.

Министър Горанов акцентира, че през плановия интервал ще продължат напъните към усилване на икономическата и финансовата непоклатимост, основаване на условия за стопански напредък в сходство с държавната стратегия.

Горанов посочи, че растежът на Брутният вътрешен продукт ще е 3,9 на 100 на година през прогнозния интервал - 2018 - 2020 година, вътрешното търсене остава главно водещ фактор за растежа на Брутният вътрешен продукт по линия както на потреблението, по този начин и на вложенията. Финансовият министър сподели, че се чака растежът на крайното ползване към 2020 година да се забави, поради по-ограниченото повишаване на общественото ползване и ограничение на позитивната динамичност на пазара на труда, поради неподходящите демографски трендове.

Нивото на безработица се чака да се намали до 6,2 на 100 с наклонност в края на интервала да доближи да 5,6 на 100. Средногодишната инфлацията през 2018 година ще е 1,4 на 100, а инфлацията в края на годината ще доближи 1,6 на 100. По-високите стойности ще се дължат на продължаването на повишаването при потребителските цени на храните и горивата, както и на усилване на базисната инфлацията под въздействие на по-високото вътрешно търсене. Средногодишното покачване на хармонизирания показател на потребителските цени се чака да се форсира до 1,7 на 100 през 2019 година и 1,8 на 100 през 2020 година при допускане за по-високи интернационалните цени на петрола и на енергийните първични материали и повишаване на вътрешното търсене, сподели министър Горанов и добави, че инфлацията ще остане в "здравословните " равнища сред нула и два %. Горанов посочи също, че ще има еволюционен спад на съотношението на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт като през 2020 година то да доближи към 20 на 100.

Сред основите цели в бюджетните разноски за идната година Горанов посочи тези в поддръжка на качеството на работната мощ и в частност нарастването на възнаграждението на педагогическия личен състав. При разноските за защита има нарастване, обвързвано с нуждата от комплектоване на въоръжените сили при запазването на акцента за програмата за рационализация на въоръжените сили. Нарастват разноските и за обществена политика, като е планувано забележителен растеж на разноските по бюджета на общественото министерството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР