В Министерския съвет се провежда брифинг във връзка с твърденията

...
В Министерския съвет се провежда брифинг във връзка с твърденията
Коментари Харесай

Министерството на електронното управление даде разяснения за обвиненията за изтеклите кодове на машинния вот

В Министерския съвет се организира брифинг по отношение на изказванията по отношение на машинното гласоподаване.

Александър Йоловски - министърът на електроннното ръководство заяви, че дилемите на Министерството на електронното ръководство са две.

" То ще обхване ролята на министерството на електронното ръководство в този развой. Спрямо изборния кодекс министърът на електронното ръководство и Министерство на електронното ръководство обезпечават удостоверяването на сходството на техническите устройства за машинното гласоподаване с условията на Изборния кодекс. Втората задача на Министерството по отношение на изборите е обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден ", сподели Йоловски.

" На 9-ти октомври посредством жребии за софтуерен генератор са изтеглени серийните номера на машините за гласоподаване, които ще минат процедура за сходство. Изтеглени са 8 броя машини. На тегленето на серийните номера са участвали представители на Института за стандартизация, партии, публицисти. На 13.10. е удостоверена методиката, на 20.10. специалисти на ЦИК в наличието на представител на изпълнителя на публичната поръчка " Сиела Норма " са направили в следена среда довереното създаване на софтуера, който ще се конфигурира на машините за гласоподаване на локалния избор ", сподели Йоловски.

" Присъствали са 4 парламентарно показани партии. Генериран е хеш кода, с който се подписва софтуера. Никакъв различен програмен продукт, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласоподаване. Трима членове на ЦИК от квотите на разнообразни партии са генерирали кода. Паролите на тримата членове са въведени на място. Това подсигурява, че на машините не може да се постави случаен програмен продукт, кайто да трансформира резултатите. Машините към този момент са разнесени по изборните секции. След генериране на хеш кода, той е обществено показан на медиите. Той е обществено разполагаем ", акцентира министърът.

" На 23.10. представителите на партиите и обединенията са получили цялостен достъп до изходния код на машините. Ръководителите на екипи са показали на представителите на партиите главните заключения по процеса по удостоверявате на машините. Присъствалите са получили отговори на въпросите. След привършване на процедурата всички носители на информация са били унищожени.
Тук е мястото да се направи една значимо конкретизиране. Сигурността се подсигурява от следното: машините на процедура работя като принтери. Отпечатват квитанция, на която се вижда гласът на всяко един гласоподавател. Преди това СИК регистрират гласовете на подадените разписки. За цялост желая да отбележа, че с моя заповед и поради качествата на Михаил Стойнов през септември съм му упълномощил той да извършва всички права на министъра по отношение на удостоверяването на вида машини. Защото има нужните механически качества. "

Министърът заяви, че дружно със заместник-министър ръководителя Мария Габриел отиват в Народното събрание, където ще показват информацията на Председателския съвет.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР