В мината в Челопеч има интернет на 700 метра под

...
В мината в Челопеч има интернет на 700 метра под
Коментари Харесай

От 1 тон руда у нас се вадят 3,3 грама злато

В мината в Челопеч има интернет на 700 метра подземен

Средно към 3,3 грама злато се добива от 1 звук руда в мината в Челопеч на канадската компания “Дънди прешъс металс ”. От най-богатите рудници може да се добиват до 7-8 грама, само че в България такива няма.

В рудника в Крумовград, в който компанията стартира рандеман на злато и който е първият нов в България от 40 година насам, се вадят сред 3,8 и 4,2 грама на звук.

Добивът и работата в мината в Челопеч бяха демонстрирани на 5 октомври - дни на отворените порти. А кореспонденти, борудвани с каска с минна лампа, очила, самоспасител и ботуши с бомбета, бяха свалени на 400 м подземен, макар че най-дълбоката точка е 700 м. Слизането става с минен бус, а не с асансьор, както е в множеството мини.

При всяко влизане и излизане от рудника и предприятието всеки клиент минава инспекция с дрегер. И при 0,2 промила алкохол наказанеието е премахване от работа за деня, а в случай че количеството е повече - за шест месеца. Благодарение на тези ограничения трудовите злополуки са спаднали фрапантно, безапелационен е генералният управител на сдружението Илия Гърков.

Той изясни, че за 2 години в Челопеч са вложени 890 млн. лева вложения, а в Крумовград - над 316 млн. лева, защото там добивът е надземен.

Гърков акцентира, че рудникът в Челопеч е измежду най-модерните в света. Шест от десетте най-големи компании за рандеман на злато са били на посещаване тук, като четвъртата е пристигнала, с цел да почерпи опит от нас.

Една от огромните нововъведения е съществуването на Wi-Fi мрежа в 120-километровите тунели подземен - по този начин местонахождението на всеки миньор е известно.

Журналистите бяха и първите външни гости, позволени до новия смарт център на рудника, който към момента е в пилотна фаза. От него ще се следи всяка стъпка от работата в действително време посредством камери. Той разрешава и засичане на неточности, които са пропуснати от чиновниците, и навременното им премахване.

Дистанционно може да се ръководят и пробивните файтони - машините, с които се прокопават тунелите подземен. Те може да се задействат от всяка точка на света - да вземем за пример от Канада. Репортерите имаха опцията да следят работата им на място.

Извлечената руда се преработва в обогатителната фабрика, където минава през нещо като “пералня ” - посредством вода и химичен съставен елемент материалът се обработва и филтрира и на повърхността се извличат потребните детайли.

Крайният артикул от преработката са два типа концентрат - меден и пиритен. В медния се съдържат към 15% мед и 25-30 г злато, а в пиритния - 6-6,5 г злато. Тези концентрати се трансферират до Намибия и Китай.

Общо 1200 индивида работят в Челопеч и Крумовград, взимащи междинна заплата 2270 лева /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР